lauantai 9. toukokuuta 2020

DIY: Raitavillasukat neljällä värillä helposti

Tämä tilanne on nyt vaatinut jo aika monien villasukkien tekemisen. Jokin aika sitten lopetin nimittäin turhien uutisten päivittämisen  ja olen käyttänyt sen ajan neulomiseen ja välillä sellaiseen aivot narikkaan -neulomiseen ja sen myötä syntyivät taas uudet villasukat. Puhuin tässä kotona ääneen, että tätä menoa meillä on toukokuun lopussa tai joulukuun lopussa iso jätesäkki täynnä villasukkia :D Nyt olisi siis neulottava enemmän pidempikestoisia töitä, mutta en vain välillä mahda itselleni mitään, ja neulon tavallisia, arkisia raitasukkia :D Ehkä olen nyt selättänyt sen villasukka-ahdistuksen, mikä vaivasi tuossa reilu kk sitten. Tässäpä tulee myös sitten helppoa ohjetta raitasukille.



Näiden ohje on ihan superhelppo. Luo 48 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikoille. Resoriksi tein 1 takareunasta oikein, 1 n ja noin 10 kerrosta. Sen jälkeen aloitin sileän oikean neuleen raidoille. Raitaosuuden pituus on 4 kerrosta näissä villasukissa. Neuloin vartta niin pitkään, kunnes kaikki neljät langat olivat aivan sekaisin ja toisissa kiinni :D No ei, mutta neljällä langalla neulominen on aika sotkuista puuhaa, kun tuntuu, että langat ovat koko ajan sotkussa. Tietenkin minimoin päättelemisen, enkä halunnut katkaista lankaa jokaisen neljän kerroksen jälkeen. Kantapään tein vahvistetun: heti sen jälkeen kun on neulonut nelospuikon silmukat ykköspuikoille: ensimmäinen kerros nurin ja sitten nosta 1.s neulomatta ja 1 s oikein. Tätä koko kerros. Toista näitä kerroksia kunnes kerroksia on 20-24. Itse teen yleensä vaihtelevasti kerroksia, riippuen vähän langasta ja käsialasta.



Aloita sen jälkeen kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 8(8) s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Jatka näin kunnes sivusilmukat loppuvat. Poimi tämän jälkeen sivuista 13 silmukkaa ja jaa kantapohjan silmukat molemmille puikoille, joilla poimit sivusta silmukat. Aloita tämän jälkeen myös raidoitus ja jatka sileää neuletta. Kun villasukka on sopivan pituinen, aloita kärkikavennukset. Tein kärkikavennukset kaventamalla 1. ja 3. puikon lopussa neulomalla 2 s oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa nostamalla ensin 1 s neulomatta ja seuraava neuloen ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Alussa tein aina välikerroksia kavennusten välillä pari kertaa, mutta sen jälkeen kavensin joka kerroksella. Lopuksi kun silmukoita on jäljellä 2 s per puikko, katkaise lanka ja vedä lanka silmukoiden läpi.

Lankana käytin näissä omia jämälankakeriä. Tumman harmaa on Novita 7 veljestä Lappi, vaalean harmaa myös 7 veljestä ja valkoisen merkkiä en muista, sillä siitä vyöte taisi olla jo mennyt menojaan. Punainen / roosa on Novitan Nordic Woolia. Tykkään sekoitella eri lankoja tällaisissa raitasukissa ja minusta näistä tuli aika pehmeätkin. Kesä nyt ei ehkä ole perinteistä villasukka-aikaa, seuraavaksi täytyykin laittaa kesäisempiä villasukkia puikoille. Nämä siis valmistuivat huhtikuussa.

Tykkäätkö neuloa raitasukkia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti