maanantai 11. maaliskuuta 2019

Nopeat ja helpot raitasukat

Tiedättekö sen tunteen, kun muut neulovat ihania pitsisukkia ja itse ihastelet vierestä että millä ajalla? Joo, niin minäkin! Olisi niin ihanaa neuloa kaikkia ihania pitsisukkia ja opetella uusia kuvioita, mutta en vain tiedä että millä ajalla siihen kykenisin. Siksipä päätin, että minäpä neulon helppoja ja nopeita raitasukkia! :D Raidat ovat oiva keino piristää ihan sellaista perussukkaa. Nämä sukat tein Novitan pusupussilangoista, jotka tilasin ystävänpäivänä. Ajattelin myös kirjoitella ohjeen tänne muistiin itseäni sekä muita varten, mikäli haluaa tyydyttää neuloosia mutta aikaa ei vain ole. No okei, neuloin nämä myös siksi, kun kaikki muut keskeneräiset alkoivat  hieman jo tympiä jostain syystä ;) Sanokaa mitä sanotte mutta mun mielestä on kivempaa kun on monia keskeneräisiä töitä. Silloin saa aina valita mitä milloinkin tahtoo neuloa :D Ja naisen mielihän on ailahtelevainen ;)


Lanka ja puikot: Novita Seitsemän veljestä vaaleanpunainen ja harmaa  ja puikot 3,5. Lankaa kului arviolta ehkä noin alle 50 g.
Koko: n.2-3 vuotiaalle. Tämä on aina niin mielenkiintoista arvioida, että kuinka isolle/pienelle lapselle sukat ovat, sillä lapsethan ovat niin erikokoisia. Mutta luulisin että noin 2-3 -vuotiaalle sukat olisivat sopivat.

Ohje: Luo 44 silmukkaa puikolle ja jaa ne neljälle puikolle siten, että 11 s tulee jokaiselle. Neulo seuraavaksi 2 o 2 n -joustinneuletta sopivaksi katsoma pituus. Itse neuloin noin 5 cm. Ensimmäisellä sileällä kerroksella kavensin puikon alussa 2 o yhteen menetelmällä jokaisella puikolla kerran, jolloin silmukkamääräksi tuli 10 s per puikko. Tämän jälkeen neuloin 8 kerrosta oikeaa harmaalla langalla. Sen jälkeen neuloin 3 kerrosta vaaleanpunaisella ja 3 kerrosta harmaalla aina niin pitkään asti että vaaleanpunaisia raitoja tuli kolme kappaletta.

Kantapää: Neulo ykkös- ja nelospuikot silmukat yhdelle puikolla harmaalla langalla  ja aloita vahvennettu kantapää. Tämä tarkoittaa sitä, että neulot oikealla puolella 1 s neulomatta ja 1 s oikein ja nurjalla nurin. Kerroksia tulee yhteensä siis 22 krs. Kantapohjan kavennukset aloitetaan siten, että olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen ja vasemmalle puikolle jää silmukoita 8s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Neulo 6 s nurin ja sitten 2 s nurin yhteen. Jatka näin että ns. sivusilmukat loppuvat ja jäljellä on 8 s. Molemmista reunoista poimitaan 11 s ja nyt kun tämän kirjoitin niin musta tuntuu että itse poimin vain 10 s. Yleensä poimin reunoista "silleen sopivasti" ettei jää reikiä enkä liian montaakaan silmukkaa ettei tule liikaa. Edellä mainitus 8 s jaetaan poimittujen silmukoiden kanssa puikoille 4 s per puikko. Kiilakavennukset: Neuloin sileää harmaalla langalla kolme kerrosta ja aina kaventaen ensimmäisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja nelospuikolla kaksi ensimmäistä oikein yhteen (ylivetäen kavennuksella). Kavensin niin monta kertaa että silmukkaluvuksi tuli 10 eli 3-4 kertaa. Muista myös vaihtaa lankaa ja tehdä raidat. Kun viimeinen vaaleanpunainen raita on tehty niin neuloin 10 kerrosta harmaalla langalla ennen kuin aloitin kärkikavennukset. Kärkikavennukset tein itselle tuttuun tyyliin aina jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen niin kauan kunnes jokaiselle puikolla on jäljellä 2 s. Katkaisin langan ja vedin silmukat langan läpi. Kiristä myös hyvin! Päättele lopuksi langat.

Novitan sivuilta löytyy myös todella paljon perusvillasukkien ohjeita, joita voi muokata itselle sopivaksi. Huomasin tämän myötä, että olen aina muuten inhonnut 2o 2 n vartta josta sitten päätin lähteä kehittelemään tämän ohjeen. Linkitin tähän myös yhden ohjeen, jonka avulla näkee tarkemmin kavennuksia yms koska itse en osaa selittää niitä kovin hyvin :D Nämä sukat päätyvät sukkalaatikko2019 -projektiini, ja tarkempi lahjoituskohde on sitten vuoden lopussa selvillä. Vaikka seitsemän veljestä -lanka on ehkä hieman kovaa, mutta minusta se on silti hyvä sukkalanka. Näiden sukkien tarkoitus on olla toisten sukkien päällä, niin kovuus ei sinänsä haittaa. Ja lapsi kuitenkin aina tarvitsee villasukkia saappaisiin tms.

Ajattelin muuten tällä viikolla julkaista myös jämälankavinkin sekä toisen vinkin liittyen sosepurkkien kansiin! Toivotaan että suunnitelmat toteutuvat ja pääsen julkaisemaan ne. Neulomisintoa <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti