keskiviikko 9. tammikuuta 2019

5 x käsityötaitoa jotka kannattaa opetella

Törmäsin joku aika sitten Ylen artikkeliin, jossa puhuttiin käsityötaidoista ja mitä käsityötunneilla kannattaa opetella. Olen pudonnut kyllä nykypäivän käsityötunneista ja valinnaisista aineista jo aika päivää sitten, mutta itse valitsin ala-asteella tekstiilikäsityön ja yläasteella valitsin sen myös valinnaisena. Muistaakseni meillä oli kyllä joku pieni puukäsitöidenkin tunti, sillä muistan valmistaneeni jonkun puisen auton :D Käsityöt ovat oiva rentoutumiskeino, mutta mitä muuta nuo käsityötunnit meille opettavat?


1 x erilaisia kädentaitoja
Mikään ei ole muuten parempaa kuin nähdä oman käden jälki. Käsityötunnit opettavat meille toki ihan perusjutut napin ompelusta sauman parsimiseen, mutta myös suurempia projektejakin ainakin aikoinaan tehtiin. Toivottavasti nykysäästöt eivät ole merkittävästi muuttaneet nykykäytäntöjä. Muistan kun teimme erilaisia ompelutöitä ja neuletöitä ja puutöissä tehtiin erilaisia puutöitä. Veljeni on mm. tehnyt seinäkellon ja erilaisia kynttilänjalkoja. Vaikka nykylapsista tuleekin diginatiiveja, mutta se nappi voi lähteä työmatkalla tai muussa tärkeässä tapahtumassa ja silloin on hyvä jos osaa sen ommella heti kiinni. Minusta oli kivaa opetella tekemään kantapää, lapasen peukalo tai villapaidan kaulus. Oli ihan mahtavaa opetella uusia taitoja.



1 x luovuus
Luovuttakin tarvitaan enemmän tai vähemmän eri ammateissa. Käsityötunnit opettavat meille myös luovuutta. Saa itse piirtää ja suunnitella vaatteita. Saa itse suunnitella mitä lankoja, värejä käytetään villasukassa. Luovuus auttaa meitä toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja luovuuden avulla tulee nerokkaita ideoita. Mistäpä sitä tietää, millä idealla joskus voi jopa ansaita elannon. Yllä olevassa kuvassa muuten sukkalaatikko2019:n sukkaboksi. Halusin tehdä laatikon diy hengessä ja otin vanhan kenkälaatikon ja  vanhoja naistenlehtiä ja leikkelin niistä sopivia ja kivoja iskulauseita. Vähän niinku aarrekartta -tyyliin aarrekarttaan. Samalla kun säilöö sukat laatikkoon niin näkee omia positiivisuus tms lauseita. Kuvassa näkyvät lauseet eivät muuten nyt ole mitenkään omia positiivisuuslauseita, sillä lähinnä tavoitteenani oli päästä eroon vanhoista lehdistä ja sieltä sitten otin jotain suunnilleen sopivia.



1 x innostus
Ikinä ei tiedä minne elämä meidät kuljettaa ja mitä työtä esimerkiksi tulemme tekemään isona. Harva sen tietää alakouluikäisenä, mutta lapsilla on ihana tapa kun innostutaan kaikesta ihan täysillä. Artikkelissakin mainitaan innostuminen ja toimeentarttuminen. Käsitöissä kivaa on se, kun saa tehdä ja tarttua toimeen ihan konkreettisesti. Uusia juttuja, joiden myötä tulee uusia innostumisia ja inspiraatioita. Innostus johtaa myös inspiroitumiseen ja loppupelissä sitä voi löytää itsensä innostuksen kautta vaikka mistä. Itse tykkään nykyisin käyttää Pinterestiä vaikka aluksi olin sitä(kin) vastaan enkä käyttänyt varmaan ensimmäiseen puoleen vuoteen sovelluksen lataamisesta. Nykyisin käytän sitä päivittäin ja sitä kautta ammennan ideoita mm. omiin käsitöihin ja resepteihin. Ei muuten mene kuin hetki jos en keksi vaikkapa jotain ruokaa niin menen yleensä katsomaan pinterestistä. En voisi kuvitella etten enää käyttäisi Pinterestiä. Aikasyöppöjähän ne ovat, mutta pienikin hetki siellä tuo hyvän mielen. Miksipä en sitten tuottaisi itselle tuota hyvää mieltä?


1 x suunnittelu
Artikkelissa mainitaan suunnitteleminen. Itse olen maailman laiskin suunnittelija, sillä kun saan jotain päähäni, niin on sen aloittaminen aloitettava heti. Varmaan tämän vuoksi teen helppoja ohjeita niin pääsen neulomaan heti :D Mutta on kiva myös haastaa itse ja siinä huomaa että kuinka se hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tavoitelistassa mainitsin sen neulomisjoulukalenterin niin sitähän olen nyt suunnitellut jo tovin. Varmaan viimeistään helmikuussa se pitäisi laittaa alulle. Ainakin sitä on suunniteltu tarpeeksi :D



1 x sukkien kutominen
Mainitsin joskus aiemmin etten tykkää neuloa sukkia. Mutta tämän haasteen myötä on sekin saanut uuden merkityksen. Mikään ei ole muuten luovuutta ja suunnittelua parempaa kuin itsensä haastaminen. On kiva huomata, että kuinka nopeasti sitä alkaa etsiä vaativampia ohjeita ja itsekin melkein haaveilen jostain kirjoneulesukista. Tavallaan sitä haluaa nähdä itsensä kehittymisen neulomisen myötä. Jos edellä mainittu on toiseksi parasta niin maailman parasta on muuten nähdä omalla lapsella itse tehdyt sukat tai pipo <3 Yleensä hyvin harvoin neulon mitään omalle lapselle, (koska isoäiti <3 ) mutta on maailman ihaninta laittaa itsetehty peitto vauvalle nukkuessaan.

Artikkelin löydät muuten kokonaisuudessaan täältä: yle.fi

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, luin myös YLEn jutun. Itse en kyllä paljon oppinut koulussa, mutta vanhemmilta sain kipinän. Innostus on mielestäni se ykkösjuttu, kaikkea voi opetella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, itsekin olen kyllä ollut innostuneempi nyt kuin koulussa :D

      Poista