perjantai 14. joulukuuta 2018

Ohje: tonttupipo tai tonttulakki

Viime postauksessa mainitsin, että tein tonttupipon tai  -lakin niin ajattelin tulla kirjoittamaan ohjeen siihen. Tästähän voisi tehdä ihan perinteen, että neuloisi joka vuosi tonttupipon. Vielä jos joululahjan on kesken, niin tämän ehtii neuloa jouluksi. Itse taisin neuloa tämän päivässä, eli on kyllä suhteellisen nopea neulottava. Aloitetaan.

Valitse langat ja puikot. Mainitsinkin jo, että kun idean saa, niin on lähdettävä lankakaupoille ;) Jos ei kotoa löydy sopivaa lankaa. Ja itsellähän ei ollut valkoista eikä punaista lankaa. Käytin tähän Novitan seiskaveikkaa, koska Citymarketissa ei ollut muita punaisia ja valkoisia lankoja. Itsellä puikkoina kolme ja puoli sukkapuikot. Seuraavan kerran (seuraava kerta siis tulee.... ;) valitsisin tähän kyllä hitusen pehmeämmän langan tai saattaisin tehdä esim. kahdella ohuella langalla.

Taisin etsiä sopivaa ohjetta jonkin aikaa ja kun sellaista ei löytynyt, niin neuloin sitten pipon vähän soveltaen. Täältä löytyy hiippapipon ohje, ja muistaakseni käytin tätä myös pohjana omalle ohjeelleni. Luo silmukat. Itse loin silmukoita 76. Aloita resori ja neulo sitä niin pitkäksi kun haluat. Itse neuloin kahdeksan kerrosta resoria 2 o 2 n -periaatteella. Kun resori on valmis, niin aloita oikean neulominen. Itse tein raidallisen, ja jokainen raita on 8 kerroksen mittainen. Tähän kannattaa muuten opetella raitojen neulominen niin, että neulomiskohdassa raidat ovat suorassa. Yksinkertainen ja simppeli tekniikka ja miksi ihmeessä itsekin opettelin tämän vasta nyt? Kodin Kuvalehti nimittäin neuvoo tuon raitakohdan hyvin selkeästi videolla. Neuloin oikeaa neuletta noin 14 senttiä kunnes aloitin kavennukset. Kavenna aina puikkojen lopussa kaksi oikein yhteen -periaatteella joka toinen kerros. Kun olin kaventanut hetken joka toinen kerros, niin siirryin sitten joka kerroksen kavennuksiin. On muuten ihan hirveän vaikea kirjoittaa ohjetta näin jälkikäteen ;) Pitäisi aina kirjoittaa ylös tärkeimmät kohdat. Jo ihan itseä ja tulevaisuutta varten. Tämä oli niin helppo ohje, että aion varmaan tehdä näitä enemmänkin. Lopuksi kun silmukoita oli noin kahdeksan niin katkaisin langan ja vedin langan lopuista silmukoista läpi. Viimeistele työ päättelemällä langat ja tekemällä tupsun.


Ja tadaa, tonttupipo on valmis! Lisäksi ompelemalla vuoren pipoon niin sitä voi käyttää pienessä pakkassäässäkin. Näin tuuli ja viima eivät pääse läpi. Katsotaan jos itsekin verestäisi ompelutaitoja ja tekisi vuoren tähän. Pipo venyy ehkä hieman, niin tämä voisi mennä lapselle kahdesta vuodesta ylöspäin. Riippuu tietenkin aina lapsen pään koosta.

Linkkaan tähän vielä toisen tonttulakin ohjeen. Yhteishyvän ohjeella tein viime vuonna sen tonttulakin. Sekin oli kyllä ihan kiva ohje ja siihen kannattaa tuohon valkoiseen reunukseen valita pörröistä lankaa niin tulee tonttuisempi vaikutelma.

Mukavaa neulomistäyteistä viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti