perjantai 3. kesäkuuta 2022

Bloggaaminen ja valtakunnallinen blogiperjantai

Luin äsken, että tänään on valtakunnallinen blogiperjantai, joten tehdään sitten tänään postaus. En ollut tällaisesta päivästä kuullut ja tälle päivälle olisi voinut suunnitella jotain enemmänkin. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa omasta blogihistoriasta ja teeman mukaisesti on ilmeisesti tarkoitus antaa omat vinkit. Aloitin neuletöistä bloggaamisen vuonna 2018. Tätä ennen minulla on ollut (yksityinen) musiikista ja keikoista kertova blogi vuodatus -sivustolla sekä olen myös ulkomailla asuessani pitänyt blogia. Nämä ovat jo historiaa ja yksityisiä ja enpä taida enää edes muistaa salasanoja noihin. Tämä on siis ensimmäinen käsityö/kirja/resepti -aiheinen blogi, joka minulla on ollut. Jotenkin tämän suhteen kaikki asiat ovat vain loksahdelleet paikoilleen. Olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja pidän enemmän kirjoittaa käsitöistä kuin esimerkiksi videoilla kertoa, siksi oli jotenkin itsestään selvää, että perustan blogin enkä esimerkiksi neuleaiheista youtube -kanavaa. Toisaalta vuonna 2018 en tainnut edes ollut löytänyt mitään käsityöaiheisia youtube -kanavia. Perustaessani tätä blogia en varmaan ajatellut mitään sen suurempia tavoitteita tälle tai miettinyt pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Ei sillä, että niitä olisi välttämättä vieläkään :D Tavoitteena oli silloin kirjoittaa ja esitellä käsitöitä. Sama tavoite pitää edelleen paikkansa.


Tuo kierrepanta -postaus on muuten ollut yllättävän suosittu. Ikävä kyllä kyseinen panta on jo hävinnyt. Hukkasin sen jonnekin puistoon, vaikka yleensä en hukkaa lähes mitään. 

Tämän usean vuoden aikana olen kehittynyt hirmuisesti. Vaikka en ole blogannut vuosikymmeniä kuten aika moni, niin kehityksen kyllä huomaa lyhyemmässäkin ajassa. Mun vinkit oikeastaan onkin, että aloita kirjoittaminen. Älä mieti liikaa tai hio ulkoasua,  aloita! Todennäköisesti sitä tulee kuitenkin häpeämään omia vanhoja kirjoituksia vaikka niitä olisikin miettinyt, niin ei auta kuin aloittaa heti. Tekemällä oppii ja tulee paremmaksi. Tämä nyt varmasti pätee asiaan kuin asiaan. Enemmän sitä ihminen katuu tekemättä jättämistä kuin tekemistä. Vauvan setti on neulottu vuonna 2019 tai sinnepäin ja ovat menneet lahjaksi. Pipo taisi olla omasta päästä.

Löydä oma intohimosi! 

Välillä tuntuu, että nykypäivänä on meneillään jokin trendi, kun ihmiset ovat alkaneet tekemään (tai ainakin pohtimaan) enemmän sitä, mistä pitää ja mikä on intohimo. Mutta tämähän on vain hyvä suuntaus! Oman intohimon löytää kokeilemalla, tekemällä, tutustumalla uusiin juttuihin ja toki tutustumalla itseensä, ja miettimällä, että mistä on kiinnostunut. Hyvä nyrkkisääntö on myös, että kiinnostuksen kohteet myös vaihtuvat elämän edetessä. Siitä, mistä oli kiinnostunut 20-vuotiaana, ei välttämättä ole enää kiinnostunut 30-vuotiaana. Löytääkseen oman unelmien jutun kannattaa miettiä omaa itseään ja miettiä, että mistä asioista pitää, mistä asioista on pitänyt lapsena, ja yhdistelemällä niitä. Monesti asiat myös loksahtavat paikoillensa asioiden edetessä. Tämä nyt meni ehkä vähän yli bloggaamisen, mutta oli se oma intohimo kalastus, metsästys, vaatteet tai mikä ikinä, kaikesta voi kirjoittaa, niin sen kuin aloittaa. Asiat muokkaantuvat ajan kuluessa omille paikoillensa. Ja jos ei kirjoittaminen tunnukaan enää puolen vuoden päästä hyvältä, sen voi lopettaa ja kokeilla jotain muuta. 


Ostettuja lankoja vuonna 2018-2019. Näitä ei ole onneksi enää paitsi jotain jämiä.

Okei, voisin kirjoittaa enemmänkin unelmista ja intohimoista, mutta teemana oli kuitenkin bloggaaminen. En usko, että blogit vielä kuolevat, vaikka nykypäivänä onkin trendi mennyt enemmän videoiden ja hektisempään muotoon, kun on tullut Tiktokit ja muut. Blogeissa on kuitenkin hyvänä puolena minusta se, että teksti säilyy pidempään kuin vaikkapa tiktokvideot. Tai kait nekin säilyvät, mutta kirjoitettu teksti on kuitenkin aina kirjoitettua tekstiä - hyvässä ja pahassa. 

Eli lyhyesti omat vinkit: Aloita - kokeile - tutustu - muuta ! 

Milloin sinä aloitit bloggaamisen? Kerro jotain mielenkiintoista omasta blogihistoriasta! 

PS: Kuvituksena on jotain vanhoja blogikuvia. Yritin etsiä todella vanhoja, mutta nämä ovat aika hyvin sieltä 2018 - 2019 vuosilta. 

2 kommenttia:

  1. Kiva teksti. En tiennytkään, että on blogiperjantai - nyt tiedän. Yritän vielä tänään tehdä oman postauksen, pikkukatsauksen historiaan, vähän kuvia tms. Kanssasi olen samaa mieltä aiheesta miksi bloggaan enkä tee videopodcasteja. Minusta tämä on kivampi tapa. Videopodcasteja seurailen kyllä, ja mielestäni niiden tekijät neulovat huomattavasti enemmän kuin minä ja huomattavasti vaativampia ja isompia juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuli tälleen ex tempore nyt kirjoitettua, kun luin tuosta blogiperjantaista. Näitä on kyllä kiva lukea. Neulevideoita on myös kiva katella, mutta itsestä ei ole oikein niiden tekijäksi. :)

      Poista