tiistai 16. maaliskuuta 2021

Resepti: Sokerittomat ja vehnäjauhottomat mokkapalat

Viime kevät oli aikamoista leipomisen kevättä. Ajattelin joku aika sitten, että ei, tästä keväästä ei voi eikä saa tulla enää samanlaista. Leipomisen suhteen siis :D Käsite koronakilot on varmaan monille tuttu :D Vaikka juoksulenkkien suhteen olenkin aktivoitunut alkuvuodesta ihan urakalla, enkä vaa'allakaan käy juuri ollenkaan eli en tiedä, onko niitä koronakiloja oikeasti, niin päätin silti aloittaa sokerittoman ja vehnäjauhottoman leivonnan. Jonkin aikaa jo loppuvuodesta vietin sokeritonta elämää ja Leeni Viion kirja tuli niin sopivaan saumaan, että tätä elämäntapaa täytyy jatkaa kyllä edelleenkin. Lapsikin on oikeastaan juuri siinä iässä, että ei voi enää syödä itse herkkuja ja lapselta kieltää ne ja en halua altistaa lasta sokerille, mutta leipoa haluan silti. :D Varsinkaan kun tämä alkuvuosikin on mennyt edelleen samoissa merkeissä kuin viime vuosi erään k-viruksen myötä, niin leipomisesta saa kivaa mindfulnessia ja ajatusten purkamista sekä se on tietenkin kivaa yhteistä tekemistä perheen kanssa!


Mokkapalat ovat kyllä lähes kaikkien suosikki ja eipä ihme, onhan ne todella herkullisia. Etsin todella kauan sokerittomia ja vehnäjauhottomien mokkapalojen ohjeita netistä, ja eipä niitä kovin paljon löytynyt. Täytyi siis alkaa kehittää itse sellaista ja nyt voisinkin jakaa sen tänne. Sanotaan nyt alkuun pieni disclaimer, että "tavallisten" ja näiden mokkapalojen välillä maussa on tietenkin eroa, koska ainesosatkin ovat suurimmaksi osaksi erit. Joten, jos makeanhammasta kolottaa ja haluat perinteisiä mokkapaloja, niin tämä resepti ei ole ehkä sinulle. Mutta jos olet kyllästynyt ikuiseen sokerikoukkuun ja haluat jotain helppoa, hyvää ja asteen verran terveellisempää mokkapalareseptiä, niin kokeile ihmeessä! Olen tainnut nyt leipoa tällä reseptillä noin 5 kertaa ja aina vähän vaihdellen tiettyjä ainesosia mitä kaapista on löytynyt ja aina on tullut todella hyviä. Ainoastaan yhden kerran tuli ihan järkyttäviä, mutta luulen, että syy löytyi tällöin kookosjauhoista ja pilalle menneestä kuorrutuksesta. Ja sokerittomalla tarkoitan nyt ilman lisättyä valkoista sokeria.


 

SOKERITTOMAT JA VEHNÄJAUHOTTOMAT MOKKAPALAT 

1 hedelmäsosepussi (lastenruokaosastolta, maulla ei ole väliä, itse olen käyttänyt yleensä jotain persikkaista, mangoista tms)

0.5 dl keitettyä kahvia

n.4-5 rkl Herkutella -levitettä  (En muista, kuinka paljon tarkasti olen laittanut tätä, mutta suunnilleen muutaman ruokalusikallisen)

Sekoita yllä olevat ainesosat keskenään.

2,5 dl mantelijauhoa

1 dl riisijauhoa

1 dl kaurajauhoa

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeritonta kaakaojauhetta (Kaakaojauheen määrää voi itse lisätä tai vähentää, riippuen kuinka kaakaomaisesta pitää. Itse olen yleensä laittanut 2-4 rkl)

Sekoita toisessa astiassa nämä jauhot keskenään.  Itse olen vähän vaihdellut näiden jauhojen seossuhdetta, sillä joskus on jokin jauho ollut loppunut, mutta olen korvannut sen toisella. Kun kokeilin kookosjauhoilla, niin silloin koko mokkapalapiirakka meni pilalle, mutta en tiedä, johtuiko se kookosjauhoista vai mistä :D Suurimmaksi osaksi olen tainnut käyttää mantelijauhoja ja kaurajauhoja.

Lisäksi 1 kananmuna, n.50 g sulaa voita. 

Sekoita jauhoseos ja toinen seos yhteen ja lisää lopuksi kananmuna ja sulatettu voi. Levitä seos piirakkavuokaan (halkaisija noin 18 cm) ja laita uuniin 180 astetta, noin 25 min. Tarkkaile välillä, uunista johtuen voi olla vähemmän aikaa tai kauemmin. 

Kun mokkapalapiirakka on jäähtynyt, tee kuorrutus.

Sulata n.50 g voita kattilassa. Kun voi on sulanut, ota pois kattila levyltä ja lisää useampi ruokalusikallinen Herkutella -levitettä, 2 rkl kaakaojauhetta, 2 rkl maizenaa ja keitettyä, vahvaa kahvia. Näiden aineksien määrät ovat suunnilleen määriä, sillä itse tein kuorrutusta aika silmämääräisesti ja välillä varmaan meni jotain tiettyä enemmän ja välillä vähemmän. Sekoita nämä keskenään ja levitä jäähtyneen mokkapalapiirakan päälle. Laita halutessasi strösselit tai esim. kookoshiutaleet päälle. Keitä kahvit ja nauti! Ja jos haluat paljon kuorrutusta, niin tuplaa määrät!

Tämä on kyllä meillä ollut sellainen luottoresepti, kun herkkuhampaita on kolottanut ja luulen, että tätä leivotaan vielä monesti tänäkin keväänä. 

Kerro ihmeessä, jos sinulla on jokin sokeriton mokkapalaresepti tiedossa. Ihan mielellään kokeilen muitakin!

PS: Ai niin, täytyy muuten sanoa, että kun on hetken ollut lähes ilman sokeria, niin ei enää tee edes mieli niin paljon perinteisiä herkkuja. Tämä resepti on paras siihen hetkeen, kun sokeritonta elämää on vietetty hetki jos toinenkin, sillä ainakin oma maku muuttui tuon viikon - kahden aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti