sunnuntai 23. elokuuta 2020

Söpöjä, virkattuja kukkapurkkien suojuksia

Tänään oli alunperin tarkoitus esitellä elokuun sukkapari, sillä elokuu on jo aika pitkällä. Mutta koska  viime aikojen postaukset ovat olleet aika Niina Laitisen villasukkapainoitteisia, niin ajattelin hieman lykätä elokuun sukkien esittelyä. No pieni sneak peak siitä eli elokuun sukkapari on siis myös eräällä Niinan ohjeella tehty ;) Mutta nyt onkin vuorossa vaihteeksi virkkausohjetta eli kukkapurkkien suojuksia.
 
Yhtenä sunnuntaina sain idean, jonka laitoin toteutukseen saman tien. Näitä olenkin jo vähän vilautellut instagramissa, mutta koska ovat niin järjettömän söpöjä, niin ansaitsevat oman postauksen. Neulojan ihanin unelma on se, kun lapsi tuo kaupassa lankakerän :D No pakkohan ne kerät oli ostettava, kun lapsi toi ne ja niin niistä sitten syntyi lasipurkkien suojuksia. Enpä ollut muuten aiemmin kokeillut edes tätä lankaa ja se vaikutti minusta tosi hyvältä. Paljon kivemmalta kuin jokin muu puuvillalanka.


Se nyt ei varmaankaan ole jäänyt epäselväksi, että rakastan kukkia ja rakastan myös kerätä niitä meidän parvekkeelle. Niitä kukkamaljakoitakin on siis oltava aika paljon. Yleensä käytän kukkamaljakkoina lasipurkkeja, brändättyjä korkeita laseja ja mitä nyt milloinkin. Yleensä sellaisia, jotka pyörivät kaapeissa muuten turhaan ja yleensä näissä laseissa onkin sitten jokin yrityksen logo tai muu teksti. Näillä suojilla saa senkin sitten piiloon eikä se häiritse esteettisyyttä.


Ensin ajattelin julkaista tänne myös ohjeenkin, mutta koska jokainen näistä kolmesta oli hieman erilainen ja koska jokaisella meistä on varmasti erilaiset tyhjät lasipullot, niin tarkan ohjeen kirjoittamisesta ei oikein syntynyt mitään. Mutta kirjoitan kuitenkin sellaisen suuntaa-antavan ohjeen, josta jokainen voi muokata omalle lasipullolle sopivan.

1. Virkkaa 6 kjs ja yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi.
2. Virkkaa pylväitä / puolipylväitä / kiinteitä silmukoita renkaaseen noin 10-12 kpl. Kuitenkin sen verran että rengas on ikäänkuin täynnä. Yhdistä kerros piilosilmukalla. Itse tykkäsin eniten virkata pohjaan pylväitä.
3. Virkkaa seuraavaan kerrokseen 2 kiinteätä silmukkaa aina edellisen kerroksen pylvääseen / puolipylvääseen / kiinteään silmukkaan. Yhdistä kerros piilosilmukalla. Tämän kerroksen virkkasin kiinteillä silmukoilla.
4. Seuraava kerros: Virkkaa joka toiseen tai joka kolmanteen edellisen kerrokseen silmukkaan 2 kiinteätä silmukkaa. Vähennä tai lisää määrää jos ympyrä alkaa käpristyä. Yhdistä kerros taas piilosilmukalla. Viimeisen pohjakerroksen virkkasin kiinteillä silmukoilla.
5. Virkkaa sitten kiinteitä silmukoita jokaiseen pylvääseen tai jätä tämä kerros tekemättä jos pohja on lasipurkkisi kokoinen. Mittaa siis aina työtä omaan lasipulloon / lasipurkkiin. Yhdistä kerros piilosilmukalla.
6. Tällä kerroksella virkkaa edellisen kerroksen takareunasta kiinteitä silmukoita, jotta putkilo alkaa muodostua ikäänkuin ylöspäin. Eli virkkaa kiinteät silmukat takareunasta. Yhdistä kerros taas piilosilmukalla. Jos olet virkannut joskus koreja, niin virkkaa siis samalla tapaa tämä.
7. Nyt vain virkataan kiinteitä silmukoita / puolipylväitä edellisen kerroksen silmukkaan aina niin korkealle kunnes suoja on sopiva. Tässä vaiheessa kannattaa aika herkästi mitata suojusta lasipurkkiin koko ajan, ettei tule yllätyksiä. Itse tykkäsin eniten kiinteistä silmukoista suojuksessa; ovat sopivan kiinteitä ja näyttää kivalta. Silmukkamerkki kannattaa laittaa aina kerroksen vaihtumiskohtaan.Lopuksi virkataan kukkareunus. Kun suoja on sopivan korkea ja olet virkannut viimeisen kerroksen, niin käännä työ (suojus ikäänkuin sylissä) ja lähde virkkaamaan reunalle vastapäivään pylväitä. Virkkaa noin 9 pylvästä edellisen kerroksen silmukkaan. Sen jälkeen virkkaa kaksi piilosilmukkaa tai kiinteätä silmukkaa ja virkkaa taas 9 pylvästä samaan silmukkaan. (Itse virkkasin piilosilmukoita, joilla ikäänkuin etenin eteenpäin.) Jatka näin, kunnes reuna on virkattu reunuksella. Itse virkkasin 9 kpl pylväitä jokaiseen lehdykkään, mutta voit hyvin virkata enemmän tai vähemmän, mikä vaikuttaa itsellesi sopivalta. Päättele langat ja suoja on valmis.


Toivottavasti ohjeesta sai selkoa, sillä näitä on minusta aina vähän hankala kirjoitella, koska itsekin tein näitä vähän eri ohjeella jokaisen. Mielestäni paras tulos tuli kuitenkin kiinteillä silmukoilla.Toisessa suojuksessa virkkasin aina joka toisen kerroksen takareunasta niin suojukseen tuli poikkeava viiva. Eli näitä voi modifioida miten paljon haluaa. :) Näitä oli kyllä todella kiva virkata ja yhdestä kerästä sain siis kaikki nämä kolme suojusta. Viimeisen tein pieneksi koriksi, kun ei ollut enää sellaista sopivaa pulloa / purkkia, jonka päälle olisin voinut virkata.

Oletko virkannut pullon tai purkin suojuksia?
 
PS: Se elokuun sukkapari tulee ensi viikolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti