perjantai 1. syyskuuta 2023

Kirjavinkki: 101 yllättävää faktaa

En ole vielä palannut äänikirjojen pariin, muuten kuin kirjaston sovelluksen kautta. Etsittiin sieltä lapselle iltasatuja ja huomasin sattumalta tämän 101 yllättävää faktaa -kirjan. Ajattelin, että se on sellaista kevyttä kuunneltavaa pienillä tiedonjyvillä ja sitähän se olikin. Pieniä faktoja oli kiva kuunnella ja ehkäpä yleissivistys lisääntyi myös hieman :D


Suvituuli -tuubihuivin ohje löytyy mm. Lankajengistä

Vesa Sisättö: 101 yllättävää faktaa

Kirja on nimensä veroinen ja jakaa yllättäviä tietoja eri asioista. 

Tässä muutamia:

* Minni Hiiren oikea nimi on Minerva Hiiri

* Islannista ei saa viedä hevosia pois maasta eikä tuoda sinne hevosia. Näistä syistä on syntynyt Islanninhevosrotukin.

* Nauru -(saarella) ei ole pääkaupunkia ja siellä on alle 10 000 asukasta. Saaren pinta-ala on 21 neliökilometriä.

* Olympia-mitalit ovat hopeaa, myös kulta- ja pronssimitalit. Niissä on 96 % hopeaa ja kultamitali on ilmeisesti siis kullattu värin perusteella. Kultamitalissa kullan osuus on noin 6 %.

Näitä voisi listata loputtomiin, mutta en viitsi paljastaa kaikkia ja en tietenkään muista kaikkia tietoja.  Tiedonjyviä löytyi kirjasta laidasta laitaan ja ihan kaikissa eri kategorioista: maantiedosta, avaruudesta, historiasta... todella laajalta alalta! Väitän, että kaikille tulee uutta tietoa kirjan myötä, sen verran pientä knoppitietoa kirja oli. En tiedä, missä näitä kaikkia tietoja tarvitsee, mutta ehkäpä jossain haluatko miljonääriksi -kilpailussa :D Sama kirjailija on kirjoittanut kaksi muuta vastaavanlaista kirjaa, joista toinen oli varattu, mutta toinen vapaana. Ajattelin sen ehkä kuunnella seuraavaksi. Edelleenkään en kaipaile äänikirjoja elämään tällä hetkellä, mutta tällaisia kevyitä kirjoja on kiva kuunnella aina välillä. Kirjaston sovelluksessa on se vähän huonompaa, ettei se ole niin laaja ja aika moni kivalta vaikuttava kirja on varattu. Kirjan  kuuntelin siis kirjaston sovelluksen kautta, mutta saattaa löytyä muualtakin. Toki sovelluksessa voisi jäädä myös jonoon, mutta se ei taas palvele sitä, jos haluaa kuunnella saman tien jotain pientä. 

Tuliko tuttuja faktoja? 

2 kommenttia:

  1. Ei tullut tuttuja faktoja, mutta heti tuli mieleen, että noista saisi kääntäen hyvän tietokilpailun. Minullakin on äänikirjasovellus ollut muutaman kuukauden tauolla, mutta nyt otin sen taas käyttöön. Käyn kirjallisuuspiirissä, enkä muuten ehtisi piirin kirjoja lukea, niin kuutelen suunnilleen joka toisen ja joka toisen luen kirjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, johonkin sellaiseen nämä olisi hyviä tietoja. :)

      Poista