sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Lanka, joka on -70 / -80 -luvulta

Jouluna tein kotikotoa pienen lankakätkön. Sieltä löytyi nimittäin lankaa, joka on arviolta -70 / -80 -luvulta. Heitän lankoja pois hyvin, hyvin harvoin, oikeastaan en koskaan ja tämä vajaa kerä piti sitten ottaa mukaan, koska ajattelin neuloa siitä ihan mielenkiinnosta jotain. Langassa oli vyötekin tallella, vaikka se oli ehkä kuitenkin vajaa kerä. Lanka nimittäin painoi n.30 g eli joko kerät ovat silloin olleet 30 g:n kokoisia tai siitä on neulottu jotain jo. Epäilen jälkimmäistä.


Ajattelin, että en saa neulottua siitä kokonaan vauvan sukkia ja avuksi piti ottaa tuo vaaleanruskea lanka, jota oli sopivasti joku jämäkerä. Mielessä oli malli, jonka resori käännetään kaksinkerroin. Muuten tuo lanka varmaan olisikin riittänyt vauvan sukkiin, mutta ei noin pitkällä resorilla. Mielenkiintoinen lanka ja ihan mukava oli neuloa. Neuloin 3 puikoilla ja se oli vyötteessä suositus. Lanka oli merinoa tai jotain vauvalankaa. Vyöte oli kivasti norjankielinen ymmärtääkseni. Epäilen, että tämä on ollut joku äitini lanka, josta on neulonut silloin, kun veljeni oli vauva. 

Täällä muuten helppo ohje vauvan sukkiin, jossa resori käännetty: Novita baby merino villasukat

Mulla oli kyllä näissä sukissa 36 aloitussilmukkaa. Tuossa Novitan ohjeessa on 44 s, mutta lanka on varmaan ohuempi kuin mitä mulla oli. Olisi kiva päästä mummojen lankakätköihin tutkimaan, mutta eipä taida olla enää mahdollista. Äidilläni ei ole mitään suuria lankakätköjä, joten sieltä on turha enää odottaa mitään. Samalla reissuilla otin mukaan myös omia jämälankoja 2000-luvulta tai jostain sieltä. Olenkin neulonut niitä yhteen jämälankatyöhön, josta on ohjekin tulossa. 

Oletko päässyt tutkimaan mummojen lankakätköjä menneiltä vuosilta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti