tiistai 12. huhtikuuta 2022

Uuden opettelua: kiilapeukalo lapasiin

Mulla on neulebingossa kiilapeukalo ja tarkoitus olisi opetella se kunnolla. Ehkä jopa niin kunnolla, että voisi hyödyntää sitä neuleohjeissa. Ensimmäisen kerran tein kiilapeukalon Play-lapasten ensimmäiseen versioon. Ei ehkä hyvä idea kokeilla ensimmäistä kertaa kirjoneuleessa kiilapeukaloa. Niinpä ohjeeseen päätyi lopulta toinen peukalo. En oikein tiedä, miten esimerkiksi kirjoneulelapasissa tuo kiilapeukalo on tehty, sillä itse sain vain liian pitkiä langanjuoksuja. Joten seuraava yritys oli sitten ihan tavalliset lapaset kiilapeukalolla. Huomattavasti helpommat. En halunnut edes raitoja peukalon kohdalle, niin päädyin neulomaan yhdellä värillä lapasten alaosaa. 

Tykkään kiilapeukalosta, eikä se minusta ole niin hankala kuin monet sen ehkä mieltää (tai tällainen tuntuma on?). Minulla oli ohjeena Yhteishyvän kiilapeukalo-ohje, mutta ei ehkä paras ja seuraaviin kokeilen varmaan jonkin muun ohjetta. Aukkopeukalo on kyllä ehdottomasti helpompi, mutta kiilapeukalokin menee kyllä suht iisisti. Vielä on toki harjoittelemista sen suhteen, eikä se ole täydellinen näissä lapasissa. Lapaset mahtuvat kyllä itselle, mutta ovat aika suuret. Peukalo näyttää kyllä pienemmältä, vaikka on omassa kädessäni aika sopiva. Mutta nämä nyt ovat varmaan tällaisia aloittelijan oppeja. Tässäkin varmaan pätee se, että mitä enemmän neuloo kiilapeukaloita niin sen paremmaksi tulee. 

Nyt täytyy myöntää, että nämä lapaset neuloin ihan harjoittelumielessä, eikä niille ole saajaa mielessä. Ne menevät ehkä hyväntekeväisyyteen ellen keksi saajaa lähipiiristä syksymmällä. Nyt niitä saattaa olla turha lahjoittaa minnekään, kun ei ole oikein lapasaika enää. Vaikka neulominen on kivempaa tietenkin, kun on saaja mielessä, niin uudet asiat täytyy ehkä neuloa ilman saajaa mielessä. Lähinnä siis siksi että ensimmäisellä kerralla ei välttämättä onnistu täydellisesti ja kun se opeteltava asia on ajankohtana sopiva niin ei ole välttämättä mielessä ketään kelle neuloisi. Itse tarvitsen jonkin verran / paljon  neulomistreeniä uuteen asiaan. Näiden neulomisjäljessä ei nyt sinänsä ole mitään sen suurempaa vikaa ja ainut asia on ehkä tuo peukalo. Jostain syystä lapaset näyttävät ehkä vähän oudoilta (mitä enemmän katson niitä? :D ) mutta johtuuko se sädekavennuksista vai jostain muusta. Päätin kokeilla myös sädekavennuksia lapasiin, mutta ei ehkä hyvä idea kokeilla kahta uutta asiaa kerralla. 

Kiilapeukalosta tuli myös ruksi neulebingoon, mutta ei ole vielä näkyvissä bingoriviä. Nyt on listalla kyllä toinenkin kiilapeukalo-ohje ja taidan neuloa sitä seuraavaksi harjoituksen vuoksi. 

Kumpi peukalo on sinun mieleen: aukko vai kiila?

6 kommenttia:

 1. Veikkaan, että kiilapeukalo on mukavampi kädessä kuin aukko. Minulla on tämän vuoden haasteena opetella intialainen peukalo. Se ei ole kovin kaunis, mutta pakko uskoa, kun tietävät sanovat sen istuvan todella hyvin. Yritän myös tehdä lapasia syksyksi asunnottomien keräykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin olen kuullut kiilapeukalosta. Minulla on muuten sama tavoite; neulebingosta löytyy kohta intialainen peukalokiila. Siihen ajattelin perehtyä tämän jälkeen kun olen saanut ensin vähän enemmän treeniä kiilapeukaloon. :)

   Poista
 2. Minä tykkään molemmista - vai enkö osaa päättää :) Sievät lapaset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei se väärin ole tykätä molemmista. Olen vain huomannut, että neulojissa on tässäkin asiassa joko tai :D Mutta kieltämättä itsekin tykkään tällä hetkellä niistä molemmista :)

   Poista
 3. Teen oikeastaan aina kiilapeukalon, paitsi jos teen kirjoneulelapaset omalla mallilla, silloin on helpompi tehdä aukkopeukalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kieltämättä se aukkopeukalo on helpompi kirjoneulelapasiin. Tai ainakin nyt tuntuu tältä. :)

   Poista