perjantai 7. huhtikuuta 2023

Neulekirja: 52 x helpot neuleet

Välillä olen ajoissa laittanut varauksia kirjastoon. Yleensä niitä ei muista tehdä, mutta joskus sentään. Nimen perusteella tämä olisi itselle juuri oikea kirja ja kyllä tästä kutkuttaisi neuloa jotain. Mutta rehellisyyden nimissä olen huono neulomaan ohjeista ja kirjoista ja en tiedä, tulenko neulomaan tästä(kään) mitään :D Pitäisi kyllä opetella neulomaan enemmän kirjoista, mutta milläköhän ajalla :D Monista kirjoista tulee jo ensinäkemältä tunne, ettei kuitenkaan tule neulomaan niistä mitään, mutta tästä tuli kyllä sellainen tunne, että voisin kokeilla esimerkiksi paidan tai jopa villatakin neulomista. (Eihän ne nyt niin vaikeita voi olla, eihän? :D ) Itsellä taitaa useinmiten stopata se kirjasta neulominen siihen, että ei ole ohjeessa mainittua lankaa tai sitten en vain uskalla aloittaa, kun en tiedä, tuleeko sopiva. Jostain syystä olen arka soveltamaan langan valinnassa ja paidoissa varsinkin kun ei yhtään sitten tiedä, tuleeko sopivan kokoinen. (Enkä nyt ole varma, auttaisiko se mallitilkku kovin paljon asiaa, oma tiheys voi mallitilkussa ja neuleessa olla erilainen...)

No mutta siihen kirjaan. Kirja on nimensä veroinen ja kirjassa on todellakin helppoja neuleita: ihan perusjoustinneulepiposta tavalliseen kaulahuiviin. Näitä ohjeita kyllä löytää ihan netistäkin, että en sitten tiedä, ostaisiko aloittelija kirjaa näitä varten. Mutta kirjan avulla aloittelija voi edetä helposta hieman vaikeampiin neuletöihin. Kirja on monipuolinen ja siinä on sukkia, lapasia, paitoja, kaulahuiveja, huiveja, villatakkeja ... eli laidasta laitaan kaikkea. Kirjassa on monen tutun suomalaisen suunnittelijan töitä kuten esimerkiksi Kässäpuodin Anna Heinon, Käsityökekkereiden Veera Jussilan, Veera Välimäen, Jonna Kalliomäen. Aika monta suomalaista nimeä löytyi! 

Ensivilkaisulla seuraavat työt kiinnostivat:


** Hilppa-huivi. Anna Heinon suunnittelema. Tämän avulla voisi helposti opetella nuo nypyt, joita on aika monissa neuleissa viime aikoina ollut. Huivi on muuten ihan aina oikein ja ei olisi paljon muuta opeteltavaa joten voisi keskittyä nyppyjen opettelemiseen. Tämän voisin ihan hyvin laittaa neulomislistalle, koska ainahan mulla on kuitenkin joku aina oikein työ ja se työ voisi olla ihan hyvin tämä.


** Kreuzberg. Rebekka Mauserin suunnittelema. Tähän raitaliiviin ihastuin jostain syystä. En tiedä, olisiko sopivia lankoja ja tulisiko käyttöä. Mulla on kyllä ollut vaatekaapissa jokin musta liivi, jota olen käyttänyt eli todennäköisesti voisin käyttää tätäkin. Ohjeessa olisi kuitenkin uutta opeteltavaa, nimittäin väliaikainen aloitus ja lyhennetyt kerrokset ja hieman jäi epäselväksi että miten neulotaan. Ilmeisesti neulotaan ylhäältä alas, mutta etukappaleet erikseen tasona (Miksiköhän se on mainittu monikossa?). Alaosa (taka- ja etukappaleet) neulotaan taas yhtenä kappaleena. 


** Viimein -paita. Veera Jussilan suunnittelema. Vaikuttaa myös helpolta neuleelta ja voisi neuloa yksivärisenä tai vaikkapa raidoittaa. Luin hieman ohjetta ja uuden opeteltavaa tässäkin ohjeessa olisi. Paita neulotaan ylhäältä alas, mutta jonkin verran ilmeisesti tasoneulomistakin on (hihojen kohdat ilmeisesti) sekä uutta olisi saksalaiset lyhennetyt kerrokset. Tämä paita neulottaisiin myös kahdella langalla eli valmista voisi tulla nopeastikin, vaikka eihän neulominen ole nopeuslaji. Tämän neuloisin kyllä yksivärisenä tai ehkäpä jotain raitoja voisi olla mukana. Tämänhän voisi neuloa yhdellä, paksummalla langalla.

Mielenkiintoinen kirja ja tuosta huivista olisi varmaan helpointa aloittaa. Tuntuu, että siinä olisi opettelemista kaikista vähiten ja muuten voisi neuloa vain aina oikein. Tämä kirja olisi myös itselle se kaikista lähinnä olevin/samaistuttavin kirja näistä Laineen 52 x -kirjoista. En nimittäin usko, että niistä sukkakirjoista tai huivikirjoista neuloisin mitään, varsinkin sukkakirjan kanssa tuli koettua purkaminen, niin tuntuu vaikealta enää palata niiden pariin :D. Koskaan ei kuitenkaan voi sanoa koskaan, mutta tämä vaikuttaisi oikeasti sellaiselta, että voisin jopa neuloakin jotain kirjasta. 

Kirjaston kirjoissa on vain se huono puoli, että kuukauden aikana ei ehdi kyllä neuloa valmiiksi asti eli pitäisi kopioida ohje loppuun asti tai ostaa kirja omaksi. Tai pitää kiirettä eikä neuloa muita töitä niin sillä tavalla ehkä voisi saada työn valmiiksi kuukaudessa. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä neulottua ja milloin, jos tulee.

Mitä sinä pidät 52 x helpot neuleet kirjasta? Oletko jo neulonut kirjasta jotain tai aiotko neuloa vai onko kirja vielä tutustumisvaiheessa?

6 kommenttia:

  1. Kivoja kirjoja on kyllä paljon, mutta aika ei vain riitä kaiken tekemiseen. Tämäkin tuttu kirja kannesta, muuten en ole tutustunut.
    Neuleiden aloittamiseen sanoisin, että ensin kannattaa tehdä ohjeissa olevalla langalla ja ihan niinkuin sukissa, kun käsiala on tullut tutuksi, voi alkaa soveltamaan. Helposta villatakistakin on hyvä aloittaa ja niitähän tarvii aina. Toinen voisi olla tosiaan tuo liivi; valmistuisi nopeammin👍😊t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Taidan ehkäpä aloittaa tuosta huivista :)

      Poista
  2. Minulla on tuo kirja kotona. Vielä en ole neulonut siitä mitään, mutta eniten kiinnostivat Cresta-huivi ja Juttu-takki. Kirjassa on myös muutamakin pipo-ohje, joita voisi katsoa lähemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kirjassa on kyllä kivoja malleja, yritän ehkä aloittaa tuosta Hilppa-huivista.

      Poista
  3. Ostin kanssa kirjan ja tuo kannen pusero houkutteli, mutta... Pääsiäisvieraat halusivat toisenlaisia puseroja ja pipoja. Titityyssä käynti ei ollut ihan edullinen tälle mummille ja töitä tuli roppakaupalla lisää.(Osan ostamisen jätin vähän myöhempään) Kiva on oikeasti, kun mummin työt kelpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vain positiivinen ongelma että neuletöitä tulee lisää :D Kiva, että niille löytyy käyttäjiä!

      Poista