sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Veera Jussila: Jämälankakekkerit

Jämälangat - nuo pienet kerän loput tai yksittäiset täydet kerät. Ihania, mutta silti saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia ja miettimistä, miten käyttää ne. Olen lajitellut jämälangat vahvuuden mukaan. Seiskaveikkavahvuisia on eniten ja ne ovat eri paikoissa kuin muut ja tällä hetkellä suurin osa niistä on varattu lämpötilasukkiin. Sitten on nallenvahvuiset ja muut dk-vahvuiset ja niitä on selvästi vähemmän mutta nekin ovat suunnilleen yhdessä paikkaa. Fingering-vahvuiset ovat vähemmistössä, mutta niitäkin on nyt kerääntynyt jonkin verran. Nämä ovat ehkä kaikista hankalimmat, kun niitä on vähän, eikä niistä saa esimerkiksi sukkia. Lisäksi fingering-jämissä on sellaisia isompia jämäpalloja, jotka eivät ole sukkalankaa ja joiden väri ei jostain syystä miellytä tällä hetkellä. Neuloin kyllä fingering-jämistä huivia, koska olen todennut, että huiviin pystyn upottamaan niitä kaikista helpoiten. 

Kirja saatu arvostelukappaleena. 

Tämä kirja antoi kuitenkin yhden ison vinkin jämälankoihin, ja halusin aloittaa heti näistä fingeringjämistä uuden neuletyön. Olin niin innoissani, että neuloin ensimmäisen noin päivässä. En ensin kokenut kirjaa ehkä omaksi jutuksi, sillä siinä on paitaohjeita aika paljon ja ajattelin, että osaan neuloa jämiä pois: :D Mutta voi että, miten ehkä vähän väärässä olinkaan! Ilman tätä kirjaa en olisi päässyt sellaisista pienistä fingeringjämistä eroon. Kirja on todella kiva ja haaveilen neulehameesta. Ehkä hameet ja mekot ovat juttuni, kun paitoja en saa neulottua? Kirjassa on malleja 25 kpl, ja ohjeita löytyy pipoihin, pantoihin, lapasiin, sukkiin, paitoihin ja onpa siellä yksi neulehameen ohjekin. Kirjassa on myös hyvin kattavia vinkkejä värien sommitteluun, parsimiseen ja muihin neuletöihin liittyviin asioihin.

Ensimmäisenä puikoille pääsi Kierros-lapaset. Olen kyllä tiedostanut, että useampi fingeringlanka vastaa dk tai aran-vahvuista neuletta, mutta jostain syystä olin unohtanut tämän. Tämän avulla pääsin eroon näistä epämääräisistä fingering-jämistä ja lapasista tuli vielä ihan kivatkin. Jossain kolossa kummitteli vielä Dropsin baby merinoa (en tiedä, mistä sitä löytyy aina lisää ja lisää? :D ) ja se pääsi näihin lapasiin toisen langan kaverina. Näissä lapasissa on 5 vai 6 eri jämää. Tumman lila on Dropsin baby merinoa ja Novitan Venlaa, minivyyhtien jämiä, Novitan jotain merinolankaa ja varmaan vielä jotain muutakin. Kierros-lapasten ohje on magic loop tekniikalle, joka vähän vaikeutti ohjeen noudattamista täysin. Mutta onneksi sain helposti sovellettua ohjetta sukkapuikoille. Ohjeessa taisi olla mainittu kolme fingering-lankaa tai yksi dk-vahvuinen ja yksi fingeringlanka. Kolmeen lankaan oma jämävarasto ei taipunut, joten kahdella mentiin. Puikot olivat 3 mm sukkapuikot. Näitä lapasia oli kyllä kiva neuloa ja sai vähän suunnitella värejäkin vaikka aika summittaisesti otin aina seuraavan puikolle. Kuvassa näkyvät lapaset ovat toinen neuletyö tästä kirjasta. Ensimmäinen oli myöskin nämä Kierros-lapaset, mutta odottavat vielä päättelyä, niin nämä tulivat ensimmäisenä blogiin. Kierros-lapasista neuloin lasten koon (36 s) (kuvassa) ja ensimmäinen työ oli aikuisten koko samaisista lapasista. 

Onko Jämälankakekkerit sinulle tuttu kirja? Veikkaan, että tästä kirjasta tulee ideoita pitkälle tälle vuodelle ja myöhemminkin. 

4 kommenttia:

  1. Ostin myös Jämälankakekkerit kirjan. Vielä mietin, mistä aloitan. Nyt enesin pois keskeneräisiä, että tulee taas jämiä lisää. Tosin nykyiselläänkin on jämiä aika lailla. Kivat lapaset. Mua helpotti melkoisen määrän fingering-lankojen ahdistuksesta se, että tajusin joskus, että niitä voi neuloa muiden kanssa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kirja. Minullakin nyt jäi tämä kirja näihin kaksiin lapasiin. Oikeastaan fingering jämät loppuivat. No jep, kaksi fingeringiä on kyllä hyvä keksintö.

      Poista
  2. Minulla on myös Jämälankakekkerit-kirja. Perhonen-sukat olen tehnyt. Muistakin sukka- ja lapasohjeista tykkäsin ja ehkä joskus tulevaisuudessa jonkun kirjan villatakeista.

    VastaaPoista