sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Lämpötilasukat: Tammikuu

Tämän idean sain jostain neulekanavalta youtubesta. Siellä tosin puhuttiin lämpötilapeitosta. Näin lämpötilapeiton itselleni liian suurena ja liian kauan keskeneräisenä olevana neuleprojektina, vaikka harkitsin toki sitäkin. Lämpötilasukat kuulostavat itselle sopivammalta ja lyhyemmältä projektilta. Näihin saa lisäksi upotettua hyvin kaiken värisiä jämälankoja. Ensin piti vähän laskeskella ja suunnitella lämpötilasukkia. Tähtäsin noin koon 39 sukkiin.

Näissä sukissa on:

** noin 20 kerrosta varressa, ja noin 40 kerrosta jalkaosassa. 

** yksi päivä = yksi lämpötila, joka on kahden kerroksen raita.

** tehostevärinä on valkoinen ja musta (mahdollisesti tulevissa kuukausissa) ja sillä neulotaan resori, kantapää ja kärki.

** värejä kaiken kaikkiaan on noin 11-12.

** lämpötila-asteikko on viiden asteen välein eli 0-5, 6-10, 11-15 jne.

** lankana on seiskaveikkavahvuiset langat.

Tällä menetelmällä saan neulottua noin koon 39 sukat. Yllättävän paljon piti valita värejä. Kylmimmäksi väriksi otin tumman lilan ja kuumimmaksi väriksi otan punaisen. Kylmin aste on -20 ja sitä kylmemmät ja kuumin +26 ja sitä lämpimämmät. Asteikkoon vaikuttaa toki, missä päin Suomea asuu. Pääkaupunkiseudulla tuskin tulee yli -30 asteen pakkasia ja en jatkanut asteikkoa tuon -20 kylmemmälle tai ne lämpötilat ovat sitten kaikki samalla värillä, jos tulee niin kylmää. Jos asuisi Lapissa, niin pakkasia oli paljon -30 ja -40 asteen välillä alkuvuodesta, niin tällöin kannattaisi ottaa enemmän värejä niihin lämpötiloihin. Yllättävän paljon tähänkin asteikkoon täytyi keksiä värejä, joten katsoin parhaaksi, että -20 ja kylmemmät ovat viimeisin väri.

Merkkasin lämpötilan ylös aina noin 7.30-8.00 välillä, joskus saattoi olla aamupäivän aikana ja kerran unohdin kokonaan tammikuussa. Olen yllättynyt, etten unohtanut enempää :D Aika hyvin tämä toimi tammikuussa ja vaikka sen kirjauksen oli tehnyt aamulla aikasin, niin lämpötila pysyi aika hyvin aamupäivän ja päivän samassa asteikossa. Toisin voi olla nyt keväällä. Mutta tämä tuntui jotenkin parhaimmalta itselleni, että otan lämpötilan ylös omasta mittarista enkä esim. päivän keskilämpötilaa.

Tämä on kyllä kiva projekti, mutta mietin, että teenkö ihan joka kuukaudelle. Jotenkin se, että sitten on 12 parit sukkia, niin en tiedä, tarvitsenko. Kiva olisi kyllä nähdä kuukausittain lämpötilat sukkien muodossa ja minkävärisiä sukkia tulee. Helmikuun lämpötilat on kirjattu ylös ja maaliskuunkin olen aloittanut. Helmikuun sukkia neuloin vasta hiljattain ja ne ovat vielä kesken. Tammikuun sukat neuloin päivien kuluessa, mutta jatkossa neulon sukat viiveellä, jolloin sukkia voi neuloa enemmän kuin pari kerrosta. Sukista näkee hyvin, että lämpötilat ovat seilanneet tammikuussa ja tammikuu alkoi hyvin kylmästi ja päättyi plussakeliin. Kuukausia on kyllä kiva verrata näiden sukkien avulla ja vähän arvelen, että samoissa väreissä pysytään helmi- ja maaliskuussa. Jospa huhtikuussa pääsee uusiin väreihin. 

Oletko sinä tutustunut lämpötilapeittoon tai lämpötilasukkiin tai muihin lämpötilaneuleisiin? 

PS: Lapasboksin huhtikuun teema tulossa huomenna! Muista tänään vielä Spring vibes huivi on alehinnalla: verkkokauppaan !

4 kommenttia:

 1. Lämpötilasukat on hyvä ja tiiviimpi idea kuin lämpötilapeitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin se peiton koko vuoden kestävä keskeneräisyys alkaisi ahdistaa itseä ja tämä on siksikin kivempi projekti. Mutta ei kyllä yhtään huvita neuloa näitä että en tiedä saako muut kuukaudet näitä sukkia. En tiedä, johtuuko se väreistä vai mistä. Kiva näitä tosin olisi verrata keskenään :)

   Poista
 2. Tämä on niin hyvä idea. Sen verran olen minäkin tätä joskus miettinyt, että olen etsinyt lämpötiloista tilastoja, niitähän mitataan mittauspisteillä pitkin maata. Täällä meillä ei harmikseni ole virallista mittauspistettä, joten siinä kohtaa pitäisi valita joku lähimmistä. Mutta minä ajattelin tehdä omat sukkani siten, että sukkapari on yksi vuosi, eli ajattelin tekeväni pitkät sukat, joista tulee sitten eripariset. Mutta tämä suunnittelun asteella vielä. Hyvä, saat omanlämpöiset sukat, kun mittaat lämpötilan itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin kuulostaa hyvältä ja ei tule tosiaan 12 paria sukkia. Näitä täytyykin suunnitella, kun niissä on paljon mietittävää. Päädyin tosiaan ottamaan omasta mittarista lämpötilan kun vaikuttaa helpoimmalta. Jään odottamaan sinun versiota näistä!

   Poista