tiistai 19. maaliskuuta 2024

Leeni Viio: Hyvää tekevät herkut

Vuonna 2021 kuuntelin Leenin ensimmäisen kirjan, josta olen kirjoittanut täällä. Tämän uuden kirjan halusin myös lukea ja katsoa reseptit ja taas olin onneksi ollut aikainen varaaja, kun sain jo tämän kirjastosta. Nimittäin tällaisia kirjoja ja reseptejä kaivattaisiin lisää ja onneksi näitä nyt onkin jo enemmän esillä kuin vuosia sitten. Kirja jakautuu kahteen osaan: teoriaosaan ja reseptiosaan. Teoriaosassa on tietoa mm. sokereista, päiväkotiruoasta, ruokakasvatuksesta ja vähän vinoutuneesta ruokaympäristöstämme. Reseptiosuus keskittyy parempiin ja terveellisempiin valintoihin. Ensin kannattaa kyllä lukea vaikka Leenin ensimmäinen kirja (Eroon sokerista) ja sitten tämä ja sitten vaikka keskittyä muuttamaan omaa makumaailmaa, jos siis on sokerin kanssa ongelmaa. Monesti se makumaailman muutos alkaa jo automaattisesti sillä, että jättää ylimääräiset sokerit pois ruokavaliosta. Sokeriin ei tarvitse suhtautua vihollisena, mutta siitä voi hankkia lisää tietoa ja sen aiheuttamista sairauksista. Kummasti sitten ei teekkään mieli syödä yhtään sokeria :D


Näitä reseptejä on jo kokeiltu tai menevät piakkoin kokeiluun:

** Bataattipannarit uunissa (ei vielä kokeiltu)

** Juuresrieskat (5/5)

** Ruokaisat sämpylät (4/5)

** Banaani-kookoskeksit (4/5)

** Omenapannarit (3/5)

Tätä tekstiä kirjoittaessa onkin ilo huomata, että olen kokeillut jo 4/5 yllä olevia reseptejä. Ne herättivät ensimmäisenä mielenkiinnon ja yksitellen lähdettiin kokeilemaan. Kirja on varmasti hyvä myös erityisruokavaliota noudattaville, sillä aika moni resepteistä on vegaaninen, gluteeniton tai ne voi pienellä jutulla muuttaa sellaisiksi. Kokeilin reseptit aika lailla ohjeen mukaan, mutta saatoin korvata kaurajuoman maidolla tms. Reseptit ovat helppoja, yksinkertaisia ja toimivat. Nuo juuresrieskat oli ihan superkäteviä: helppo valmistaa ja vain muutama ainesosa. Niitä olemme tehneet jo useammin - aina vaihdellen juuresta sopivasti ja oikeastaan niitä tehdään lähes viikottain.Ne ovat niin helppoja. Resepti jäi jo vakkarikäyttöön. Yleensä tuskastun siihen, jos reseptissä on joku miljoona erityistä ainesosaa ja kaikki pitäisi hankkia kaupasta. Mutta näissä ei ollut niin. Toki ruokakaappimme on jo vähän valmiiksi tämän kirjan mukainen eikä ihan kaikkia tarvinnut hankkia kaupasta. Lisäksi voi aina soveltaa myös niin päin, että jos ohjeessa on esimerkiksi kaurajuoma niin vaihtaa sen tilalle ihan tavallisen maidon. Kirjassa on myös hyvät vinkit muutamiin, helppoihin kotitekoisiin "jäätelöihin", jotka menevät hyvin, jos makeanhimo iskee. Niitä emme ole vielä kokeilleet, mutta vaikuttivat juuri sellaisilta helpoilta herkuilta. Kirjan lähes kaikki reseptit ovat ilman mitään sokeria eli ei mitään kookossokereita tai ketosokereita. Jossain taisi olla kookossokeri, mutta hyvin harvassa. 

Kuvassa juuresrieskat joille ehdottomasti suositus. 

Kirjasta tulee varmasti kokeiltua vielä muitakin, mutta ainakin nämä taidan ottaa talteen, kun kirja on kirjaston. Tämä kirja pitäisi olla vakiona kaikille lapsiperheille, lasten kanssa työskenteleville ja päättäjille. Välillä en vain ymmärrä, kuinka sokeripitoiseksi ruokaympäristömme on muuttunut ja kuinka sitä oikein asetellaan kaikkia houkutuksia ihmisten ympärille kaupoissa (ja kuinka joulusuklaat tulevat jo syyskuussa kauppoihin ja laskiaispullat melkein uuden vuoden jälkeen ja laskiaispullista päästään pääsiäissuklaisiin ja siitähän se sokerijuoksu sitten alkaa, kun on kaikkia kevään merkkipäiviä). Kun houkutuksia on tarjolla helposti, niihin myös sorrutaan helposti ja se on ihan inhimillistä ja sehän se on juuri elintarvikeyritysten tarkoitus, mutta samalla ihmisten terveys heikkenee, sairaudet lisääntyvät ja ym ym. Vaikka vastuu on jokaisella itsellään, mutta vastuuta pitäisi olla myös elintarviketeollisuuden toimijoilla ja muilla eikä luoda sitä sokeripitoista ruokaympäristöä. 


Murosuklaat kuvassa. Näitä en ole vielä kokeillut, mutta vaikuttaa paremmalta kuin se 80-90 -luvun hitti riisimurokarkit. Näissä on muuten vain kaksi ainesosaa. 

Tulipas tästä nyt vähän "valistava" postaus, ei ehkä ollut tarkoitus, kun piti vaan kertoa tästä kirjasta. Mutta kirja on hyvä ja enemmän tällaisia kirjoja ja reseptejä. Jospa pikkuhiljaa saataisiin hyviä muutoksia aikaiseksi. Eikä tämä kirja ole mitenkään vain lapsiperheille vaan minusta tästä voi ottaa kuka tahansa reseptejä kokeiluun ja talteen. 

Ovatko sinulle tuttuja nämä Leeni Viion Eroon sokerista ja Hyvää tekevät herkut kirjat? Aiotko tutustua näihin?

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos! EI ole tuttu tämä kirja, mutta takuulla kiinnostaa!

    VastaaPoista