maanantai 12. joulukuuta 2022

Joulukalenteri luukku 12: Jonna Kalliomäki Villasukkarakkautta - Innostu uudesta

Luukun 12 takaa paljastuu kiva neulekirja.

JonSukat on hyvin tuttu neulojille ja ne tunnistaa jo kaukaa. En ole oikein koskaan innostunut sen suuremmin JonSukista, tai neuloin minä pari vuotta (?) sitten yhdet pienet vauvan sukat. Se voi kyllä johtua siitä, että en edelleenkään miellä itseäni pitkien (kirjoneule)villasukkien neulojaksi ja jotenkin miellän JonSukat pitkiksi villasukiksi. Mutta onhan niitä lyhytvartisina ja lyhyempinäkin. Tänä syksynä lainasin kuitenkin kirjastosta JonSukka -kirjoja useampia kappaleita ja ajattelin, että tutustun niihin tarkemmin. Mukava yllätys oli tietenkin, että sain arvostelukappaleen Jonnan uusimmasta kirjasta. Innostuin.

Kirja on todella kattava ja iso. Kirjassa käydään läpi todella syvällisesti, mistä JonSukat tunnistaa, ohjeisiin sopivia lankoja, kokotaulukoista, kirjoneuletta, kuvioiden jaollisuutta ym. Lisäksi kirjassa on Jonnan vinkkejä kirjoneuleeseen ja Jonnan tapoja neuloa asioita. Siis todella kattava kirja. Ohjeet alkavat vasta 50 sivulta. Kirjassa on 18 ohjetta ja suurin osa on sukkien ohjeita. Sukkia on kuitenkin lyhyempi vartisina useammat kappaleet, kaikki ohjeet eivät ole polvisukkien ohjeita. Lisäksi löytyy kahdet kämmekkäät, kaksi pipoa, tuubihuivi ja huivi. 

Minusta JonSukat ovat kauniita ja olen mieltänyt ne vaikeiksi neuloa. Mutta eihän ne ole! Tarkemmin kun katsoo ohjeita, niin ohjeissa langanjuoksut eivät ole kovin pitkiä. Missään vaiheessa ei taida olla kolmea lankaa samanaikaisesti, josta itse olen ainakin helpottunut. Tästä kirjasta suosikiksi nousi: Valentinat, Kinket kämmekkäät, Jonnu kämmekkäät, JonttuTuubi ja Jonnu pipo. Kaaviot kirjassa on myös todella selkeitä ja isoja, eikä silmiä tarvitse siristellä, kun neuloo. Kirja on myös aika kiva joululahjaidea JonSukka-neulojalle. 


Ennen kuin kirjoitan kirjasta, halusin saada jonkin työn neulottua siitä. Ensimmäiseksi työksi valikoitui kämmekkäät, jotka neuloin rehellisesti noin kahdessa päivässä. Malli on Jonnu kämmekkäät ja neuloin ne 7 veljestä langalla. Kokona ohjeessa on M/L ja vastaa hyvin kokoa. Nämä kämmekkäät sopivat itselleni hyvin. Sen verran tein ohjeesta poiketen, että neuloin resoria lopuksi vain 8 kerrosta. Lisäksi peukalon tein sileällä neuleella. Näiden jälkeen mietin, että mikä olisi seuraava työ kirjasta. Ehkäpä ne pitkävartiset kämmekkäät? Tämä ohje on oikeasti helppo, maksimi langanjuoksu taisi olla 3 silmukkaa. Ei tarvitse sitoa eikä pyöritellä lankoja keskenään. Kirjoneuleosuus on myös lyhyt ja toistuva. Sitä ei tarvinnut katsoa ihan koko ajan joka rivillä. 

Taisin innostua kirjasta ja JonSukista sen verran, että mietin jo seuraavia malleja. Tässä kirjassa ei ole lapasohjeita yhtään, mutta onneksi niitä on niissä aiemmissa kirjoissa. Pienenä miinuksena sanoisin oman lankavaraston. En omista paljon mustaa lankaa ja näissähän on aina musta, valkoinen ja tehosteväri. Ehkäpä seuraavakin työ kirjasta on nämä samaiset kämmekkäät. Niihin ainakin löytyy mustaa sen verran.

Oletko sinä neulonut JonSukka -malleja? 

2 kommenttia:

  1. Laitan uuden kirjan kirjaston varaukseen. Noista kuvan kämmekkäistä saisi jatkamalla lapaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin saisi! Kämmekkäät valmistuvat kyllä todella nopeasti ja niitä ehtisi vielä joululahjoihinkin tekemään. :)

      Poista