sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Joulukalenteri luukku 18: Jämälankahuivi/peitto

Luukun 18 takana on helppo jämälankatyö.

Kun aloitin tämän neuletyön, niin mielessä oli syksyn viileät päivät mökin terassilla ja jämälangat. Minulla oli sellaisia ohuempia, hieman eri kokoisia jämälankoja, joista halusin eroon. Paksummista jämälangoista on helppo neuloa sukkia, mutta tuollaiset ohuet-ei-sukkalankajämät tuottaa aina vähän miettimistä. Tykkään neuloa mökin terassilla, mutta syksyllä siinä saattaa olla jo vähän liian viileä. Mielessä oli siis jokin lämmike. En tiedä, onko tämä nyt huivi vai peitto vai mikä, mutta sen tarkoitus olisi lämmittää (joko hartioita tai syliä, jalkoja) samaan aikaan, kun neuloo. Samalla mieli kaipaa aina jotain helppoa aina-oikein neuletyötä, niin näistä lähtökohdista tämä peitto tai huivi syntyi.Tarkoitus oli neuloa vain aina oikein niin pitkälle kuin lankoja riittää. Välillä neuloin "sileämpiä" kerroksia eli nurjaa, jolloin peittoon sai vähän muutakin tekstuuria kuin aina oikein neulos. Huivilla tai peitolla on kokoa yli 2 metriä ja leveyttä on noin 50 cm. Eli hyvin onnistuu vaikka kiepauttamaan kaulalle. Ehkä tämä nyt menee paremmin huiviksi kuin peitoksi. Tämä valmistui elokuussa tai aikaisemmin, en muista tarkemmin, mutta loka/marraskuussa sain vasta pääteltyä. Siinä olikin urakka. Vaikka päättelin aina välillä lankoja pois, kun neuloin huivia, mutta silti oli kyllä aivan liikaa pääteltävää vielä lopussakin. Tällaisissa jutuissa en tykkää päättelystä. Kun niitä langanpätkiä on aivan liikaa, eivätkä ne lopu ikinä. Tässä olisi varmaan ollut hyvä käyttää sitä päättele samalla neuloessa -tekniikkaa, mutta en vielä tässä vaiheessa ollut opetellut/tutkinut sitä. 

Tähän upotin oikeastaan kaikki sellaiset epämääräiset pienet langanjämät sekä myös vähän isompiakin piti ottaa mukaan. Muuten olisi ollut liikaa pääteltävää, jos kaikki olisi ollut vain parin rivin raitoja. Eli vinkkini jämälankoihin on, että neuloo kaikki vain aina oikein. Ei siinä sen kummempaa tarvita ;) Tämä on jo matkannut mökille ja siellä sitten odottaa viileitä kevätpäiviä tai vastaavia. Kieltämättä näillä taannoisilla pakkaslukemilla ja sähkön säästö mielessä tämähän olisi ollut oikein oiva lämmike muuallakin.

Tällainen jämälankavinkki. Mikä on sinun helppo jämälankatyö?

2 kommenttia:

  1. Minulla oli mielessä vähän samanlainen. Fb-ryhmässä Neulomuksia sydämestä on kerätty neuleita vanhainkoteihin. Sukkien lisäksi on pyydetty polvipeitteitä. Coziest Memories -tekniikalla ajattelin yrittää Nalle-lankojen jämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että sielläkin sama mielessä, jään odottamaan mielenkiinnolla sinun versiota. Coziest memories on myös hyvä jämälankaprojekti.

      Poista