tiistai 13. joulukuuta 2022

Joulukalenteri luukku 13: Asia, jota en neulo

Ei pitäisi kyllä sanoa ei koskaan. Mutta ainakin tähän mennessä tuntuu siltä, että sormikkaat ovat asia, jota en neulo, enkä tule neulomaan. Olen neulonut miehelle joskus, ehkä 10 vuotta sitten, kynsikkäät ja se riitti. Silloin neulomisjälkeni ei ollut edes "kovin hyvä" ja neuloin ne suht paksulla langallakin. En yhtään tykännyt niiden neulomisesta ja nyt kun mietin niin ovatkohan olleet edes käytössä :D Mutta respect sille, että aloin neuloa niitä vähäisellä neulomiskokemuksella. Ehkä silloin oli ennakkoluulottomampi, kun ei ollut paljon neulomiskokemusta/-tietämystä ja neuloi aloittelijan innolla kaikki ideat, mitä mieleen tuli. Sormikkaiden (ja kynsikkäiden) neulominen on kyllä sellainen, mihin en ryhdy nykyisin. 

Kuvassa olevat mustat sormikkaat halusin kuitenkin esitellä täällä, vaikka ne eivät ole minun neulomani. Nimittäin nämä sormikkaat on neulonut mummoni tai mummoni sisko. Arvostan näitä todella paljon, sillä jos en neulo sormikkaita, niin en ainakaan neuloisi mustia sormikkaita. Näissä on lisäksi kaunista pitsiäkin ja suht ohuella langallakin vielä. Oikeastaan nämä ovat todella kiva ja rakas muisto. <3 Jostain syystä nämä päätyivät minulle tänä syksynä ja olen ottanut ne käyttöönkin, kun ovat sopivat. Täytyy vain olla  tarkkana, etten hukkaa niitä mihinkään. Meidän suvussa ei ole ollut kovin paljon neulojia, mutta ehkä jokunen kuitenkin, lähinnä isän puolelta isän äiti ja ehkä hänen siskonsa. Äidin puolelta keskityttiin sitten enemmän kangaspuilla kutomiseen ja pitsin nypläämiseen ja virkkaamiseen. Mielenkiintoista, miten eri käsityötekniikat ovat jakautuneet suvuissa. 

Mikä on sellainen neuletyö, mitä et neuloisi ollenkaan? Vai onko sellaista?

4 kommenttia:

 1. Minä en neuloisi itselleni islantilaispaitaa tms. paksua villapaitaa kirjoneuleena. Siihen on monta syytä 1) en käytä villapaitoja, 2) ne kutittaa, 3) en hallitse kirjoneulomista ainakaan vielä, 4) pään yli vedettävät paksut vaatekappaleet ahdistavat, 5) tulee kuuma.
  Listaa voisi jatkaa ties kuinka kauan, mutta sormikkaita olen sen sijaan neulonut, eikä se niin kamalaa ole. Itselle on helpoin tehdä, kun voi sovittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut muualtakin ettei se sormikkaiden neulominen olisi niin kamalaa. Mutta ihan vielä en ole valmis siihen. Värin täytyy ainakin olla jokin muu kuin musta :D

   Poista
 2. Onpas kauniit sormikkaat ja ihana kuviointi kämmenellä! Voisin melkein sanoa, että sormikkaat ovat minullakin sellaiset, joita en ala neulomaan. En muistaakseni ole koskaan tehnytkään, vaikka kämmekkäitä ilman noita sormiaukkoja olenkin tehnyt. Kaikkea muuta olen tainnut neuloa, ei ainakaan tule mieleen mitään muuta inhokkia. Tai no yksi yksityiskohta, mitä kartan, on intarsianeule ja varsinkin sellainen, jossa pitää olla monta lankakerää samaan aikaan. Tein sellaisen salmiakkineuleen 17-vuotiaana ja muistan, että hermot meinasivat mennä:):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nämä ovat kyllä todella kauniit ja ihastelenkin aina vähän salaa näitä, kun käytän. Parasta oli huomata kun äitini käytti myös eri värisiä tällaisia sormikkaita eli mummollani on ollut kyllä kunnon neuloosi näistä, kun on neulonut näitä eri väreilläkin. :D No joo, kieltämättä, intarsia on varmaan sellainen tuntematon itselle, enkä taida olla sitä edes neulonut koskaan.

   Poista