sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Mun ensimmäiset JonSukat

Vuonna 2020 taisin innostua kirjoneuleesta ja silloin taisin kysellä Instagramin puolella helppoja kirjoneulemalleja aloittelijoille. Todella moni ehdotti silloin JonSukkia eli näitä Jonna Kalliomäen suunnittelemia ihania kirjoneulemalleja, joita löytyy jo useammasta kirjastakin sekä toki Ravelrystä ja muualtakin. Olin vähän skeptinen niihin ja mietin, että ovatko helppoja ja osaisinko ja jostain syystä en vielä silloin lähtenyt niitä neulomaan. Sen verran utelias olin kuitenkin, että neuloin sellaiset pienet vauvan sukat, joihin ohje tai kaavio löytyi jostain Facebook-ryhmästä. Ne oli ihan okei, mutten saanut niitä sen enempää silloin tehtyä. Viime vuoden syksynä sain Innostu uuden -kirjan arvostelukappaleena ja sieltä neuloin kämmekkäät, jotka olivat todella helpot. Pieni innostukseni heräsi.

Viime ja tämän vuoden vuodenvaihteessa otin samaisesta kirjasta työn alle Valentinat. Muistaakseni se oli aika hetken mielijohteesta ja tuo Valentina -malli on aika ihana. Muistan myös nähneeni sen vuonna 2020 ja silloin ajattelin "onpa kaunis malli" ja "jonain päivänä neulon ne". Tässä kirjassa malli on polvisukkina eli pidempänä versiona kuin se alkuperäinen malli. Yleensä JonSukkien neulominen on stopannut siihen, ettei ole mustaa lankaa, mutta jostain syystä päätin näissä ottaa harmaan mustan tilalle. Ensimmäinen sukka taisi valmistua ihan päivässä tai kahdessa, se oli todella koukuttavaa neulomista ja helppoa. Nyt ymmärrän, miksi näitä suositellaan kirjoneulealoittelijoille. Kuvissa nämä eivät tule nyt kovin hyvin esille (en tiedä miksi?) mutta tuossa pinkillä langalla kulkee sydänkuviot.

Sitten tosin tuli muut suunnitelmat ja muut neuletyöt toisen sukan eteen ja vasta nyt huhtikuussa sain valmiiksi toisen sukan. Se ei johtunut mallista vaan ihan muista jutuista. Edelleen olen samaa mieltä, että malli on hyvin helppo. Polvisukkien neulominen on ehkä stopannut myös siihen, että olen miettinyt, että mahtuvatko ne jalkaan. Mutta mahtuvat hyvin! Tässä mallissa oli kolme kokoa ja neuloin sen keskimmäisen koon eli noin 39 jalan koon ja mahtuu omaan 39 jalkaan ihan hyvin. Neuloin 3,5 puikoilla (Jonna ilmeisesti itse neuloo nämä mallit 2,75 puikoilla) ja lankana on 7 veljestä. En laskenut tiheyksiä enkä tehnyt mallitilkkuja ( :D ) vaan luotin omaan tuntumaan silmukkamäärästä ja oikeaksi se osoittautui. 

Miksi nämä sopivat kirjoneulealoittelijoille:

** Lyhyet langanjuoksut ja toistuvat kuviot kerroksilla. Tässä taisi olla pisin langanjuoksu 5 silmukan väli ja niissä kiepauttelin langat keskenään takana mutta muuten en. Joka kerroksella on toistuvat samanlaiset kuviot eli ohjetta ei tarvitse koko ajan katsoa. Yleensä itse katsoin kerroksen alussa ja pistin mieleen että esimerkiksi "kolme s mustalla, kaksi s valkoisella". Tällöin sitä ohjetta ei tarvinnut katsoa koko ajan, vain aina välillä. Nämä onnistui jopa leffaa tai sarjaa katsoessa. Välillä on myös yhden värin kerroksia, mikä helpottaa kummasti. Jalkaosa on raidallinen (paitsi pieni kirjoneuleosuus) ja sitä voi hyvin neuloa oman jalan koon mukaan. Eli käytännössä vain varsi on kirjoneuletta (näissä oli tuo pieni sydänkuvio myös jalkaosuudessa) mutta monissa JonSukissa taitaa olla jalkaosa pelkkää raitaa.

Näissä opettelin myös tuon kahden kerroksen raitajutun. Eli tein kuten Jonna sanoo kirjassa eli kiepauttaa langat keskenään toisella kerroksella, näin raidat pysyy samalla rivillä. Siihen on monia eri tyylejä, mutta tämä tuntui näissä luontevilta. Ymmärrän nyt, miksi näitä suositellaan helpoiksi kirjoneulesukiksi. Oma vinkkini on, että ehkä kannattaa kuitenkin aloittaa lyhyemmistä sukista tai lapasista tai kämmekkäistä. Eli älä tee kuten minä ja aloita pitkistä polvisukista :D Ei näissä siis sinänsä mitään vaikeutta ole, mutta jos mietityttää sukan sopivuus jalkaan ja oma kirjoneulekäsiala. Itseasiassa en kuvitellut, että neuloisin ensimmäisinä jonsukkina polvisukat, mutta koska malli miellytti ja siihen oli ohje, niin miksi ei. 

Katselin kirjan malleja sillä silmällä, että minkä neuloisin seuraavaksi. Tällä hetkellä ei oikein innosta kirjoneule niin en ole vielä kirjasta aloittanut toisia sukkia. Kirjassa on aika monia ylipolven malleja ja niitä en mielellään neuloisi. Mietin, että josko laittaisin Jonnan jonkin toisen kirjan taas varaukseen kirjastosta, jos niistä löytyisi sopivampia malleja. Mutta sitäkään en ole vielä tehnyt. Ehkäpä sitten neulon toiset, kun kirjoneuleinnostus sukkiin palaa. Innostu uudesta -kirjasta tuli kyllä toukokuussa neulottua yksi toinen neuletyö ja esittelen ne piakkoin. 

Pidätkö sinä kirjoneuleesta? Oletko neulonut JonSukkia tai aiotko joskus neuloa? Vai jätätkö kirjoneuleen muille neulojille?

PS: Kuvat eivät nyt anna oikeutta mallille, en tiedä, miksi ne meni tuollaisiksi, mutta ehkäpä niistä selvän saa. 

4 kommenttia:

 1. Jonsukat on kivat tosiaan neuloa. Mulla väliin pinna tahtoo kiristyä kirjoneuleen kanssa, mutta Jonsukkia olen useammat saanut valmiiksi. Muita kirjoneuleita on kesken tai vaiheessa ja samoin kyllä pitsineuleitakin. Olen muuten neulonut aina 3,5 mm puikoilla ja on tullut sopivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet löytänyt myös jonsukkien ihanuuden :) Yhtään en ihmettele enää että näitä suositellaan ensimmäisiksi kirjoneulesukiksi. Eiköhän näitä tuu taas jossain vaiheessa neulottua.

   Poista
  2. Joskus joku väitti näitä sukkia vain aloittelijoille sopiviksi ja fb-ryhmässä syntyi keskustelua ja oli paljon vuosikymmeniä neuloneita. Siis muitakin kuin minä yli 60-v neuloneita. Musta ne on loogisia ja helppoja muistaa ja kiva tehdä.

   Poista
  3. No näinpä! Ei nämä tietty ole vain aloittelijoille, mutta aloittelijat voivat näiden kautta löytää kirjoneuleen neulomisen ja oppia sen. Kyllä mullekin näissä on vielä paljonkin opeteltavaa eivätkä ne aina suju niin helposti, mutta tykkään myös tuosta loogisuudesta ja ei-niin-pitkistä-langanjuoksuista ja siitä ettei tarvitse kattoa koko ajan ohjetta. :) Kiva kun kommentoit!

   Poista