keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Kirjavuosi 2023

Miten meni viime vuosi kirjojen osalta?

Viime vuonna tapahtui se asia, että kyllästyin hieman äänikirjoihin ja olin ehkä noin puolet vuodesta kuuntelematta ollenkaan kirjoja. Tänä aikana keskityin fyysisiin kirjoihin ja luin niitä. Ja se oli kyllä paras päätös mitä tulee äänikirjoihin ja kirjoihin. Välillä on kiva lukea kirjoja eikä aina vain kuunnella. Ensimmäiset äänikirjapalvelut otin käyttöön vuonna 2019 (muistaakseni?) ja siitä ainakin pari vuotta palvelu oli käytössä tauotta ja sen jälkeen satunnaisesti tarjouksilla. Olen kyllä välillä haikaillut äänikirjojen perään varsinkin, kun tulee 10 sentin tarjouksia sähköpostiin, mutta vielä olen pysynyt lujana.

Niina palmikkolapaset ja sukat settinä verkkokaupasta

Vuonna 2023 luin ja kuuntelin yhteensä 17 kirjaa. Määrä on pienempi kuin aikaisempina vuosina johtuen juurikin siitä, ettei äänikirjapalvelua ole ollut käytössä koko vuotta. Yksi kirja, jonka luin viime vuonna, puuttuu vielä blogista, mutta ehkäpä saan siitä kirjoitettua tälle vuodelle jotain. Olen muuten pitänyt itseäni hitaana lukijana ja ettei ole aikaa lukea kirjoja. Nämä ovat varmaankin jotain uskomuksia, mitä olen vain "syöttänyt" itselleni. Kyllä niitä kirjoja saa nimittäin luettua, kun ottaa niihin sen ajan. Toki varmasti aikaa olisi enemmän, jos eläisi ja asuisi yksin, mutta näin perheellisenäkin saa kyllä luettua ihan hyvin. Eikä sillä määrällä ole väliä vaan sillä, että lukee kirjoja. Tuleepahan valittua tarkemmin kirjat, joihin panostaa :D Loppuvuodesta päätin, että luen joka ilta - oli se sitten sivu tai muutama sivu, tai kymmenen sivua, mutta luen. Näin myös tapahtui ja välillä se tosiaan oli vain sivu ja joskus jopa useampi sivu.

Viime vuoden pieniä tavotteita taisi olla myös englanninkieliset kirjat. Niitä kuuntelin ainakin kaksi. Tavoite täyttynyt siltä osin. Eri kieliin olen panostanut muissakin asioissa. Nimittäin olen alkanut katsoa Sari Nordlundin neulejaksoja youtubessa. Sarihan pitää siis englanninkielistä kanavaa. Tämän lisäksi olen katsonut ruotsinkielistä neulekanavaa: Silvermyran. Kaikkea en siitä ymmärrä ja hitaalla nopeudella joudun katsomaan, mutta edistys se on tämäkin, ja uskon, että kun vain toistan näitä ruotsinkielisiä jaksoja, sieltä jää aina jotain alitajuntaan ja oppii sitä kautta.

Neulekirjoja ja muita kirjoja esittelin blogissa 9 (jos nyt laskin oikein) ja se on enemmän kuin aiemmin. Innostuin lainaamaan kirjastosta neulekirjoja ja sitä kautta niistä tuli myös kirjoitettua blogiin. Tälläkin hetkellä odottelee muutama neulekirja kirjoittamista. 

Muhkeat Loiste palmikkolapaset ovat juuri sopivat tammikuun pakkasille - ohje verkkokaupasta .

Tälle vuodelle en tee mitään kirjatavoitteita ja luen niitä, jotka inspiroi sillä hetkellä. Todennäköisesti väliin mahtuu myös kevyitä hömppäkirjoja, koska niitäkin tarvitaan ja uskon myös, että tietopohjaisiakin kirjoja tulee luettua. Eniten tykkään kevyistä kirjoista ja sen lisäksi itsensä kehittämiskirjoista. Tykkäisin myös sellaisista Elina Backmanin tyylisistä rikosromaaneista, mutta ne ovat jääneet vähän enemmän taas taustalle. 

Tällä hetkellä yöpöydällä on kolme kirjaa odottamassa ja/tai aloitettu ja lisäksi löysin kirjaston äänikirjapalvelusta pari kivaa kirjaa. Kaipuu äänikirjoihin on ainakin hetkellisesti täytetty kirjaston palvelun avulla. 

Kirjarikasta vuotta sinulle 2024! Onko sinulla jokin kirja kesken tällä hetkellä?

4 kommenttia:

 1. Suomenruotsalaisia neuleaiheisia podcasteja on aika vähän. Silvermyran on tuttu, mutta siinä toinen henkilöistä puhuu kovin epäselvästi, niin sen kuunteleminen on jäänyt. Garnhärvan lopetti Kemiönsaaren kauppansa, mutta he julkaisevat podcasteja silloin tällöin ja ne ovat oikein kivoja. Mukava on myös Stickande fru Svarvar, joka hiljakseen julkaisee jaksoja. Jos ruotsinruotsalaisia haluaa katsoa, niin kivoja ovat esimerkiksi Fröken Skoog ja Sofias garnprat.
  Minä kuuntelen ja luen mielelläni myös englanniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Täytyy laittaa muistiin nämä. Välillä jouduin myös laittaa äänenvoimakkuutta kovalle mutta ehkä sekin johtui tuosta epäselvyydestä Silvermyranin osalta eikä siis omasta ymmärtämättömyydestäni :D

   Poista
 2. Minäkin laitan ylös näitä teidän suosittelemia ruotsinkielisiä podcasteja, jos vaikka pääsisin sisälle podcastien maailmaan😁 Minulla on yksi kirja yöpöydällä kesken, mutta se on ollut niin kauan kesken, että en muista siitä muuta kuin että se on dekkari😅 Ja yksi(ensimmäinen!) äänikirja on kesken; Kristiina Vuoren jokin historiallinen kirja👍t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli yksi kirja varmaan puoli vuotta kesken, kunnes eilen luin loput sivut. Pikkuhiljaa ehkä pääset neulekanavien pariinkin, en niitä ihan aina neulomisen ohella pysty katsomaan mutta silloin kun neuletyö on sopiva niin ne ovat oikein mukavaa viihdettä. Tsemppiä kirjojen selätykseen!

   Poista