tiistai 9. helmikuuta 2021

3+1 vinkkiä jämälankoihin ja niiden säilytyksestä

Päädyin lueskelemaan blogiani vuoden takaa, ja sitä, mitä mielessäni on liikkunut viime vuoden helmikuussa.  Olen silloin vinkannut jämälankojen säilyttämisestä jäätelörasioissa, ja postaus löytyy täältä . Ja kyllä, säilytän edelleenkin jämälankoja kyseissä jäätelörasioissa, vaikka olen kyllä pidempään jo pohtinyt lisää niiden säilytysratkaisuja. Haluaisin ehkä säilyttää niitä sellaisessa isossa lasipurkissa, vaikka sinne eivät kyllä mahdu kaikki kuitenkaan. Se olisi sellainen kiva sisustuselementtikin. Kaikista kivointa olisi lajitella jämälankoja siten, että samanvahvuiset olisivat eri purkeissa. Tätä kyllä olen yrittänytkin noudattaa rasioiden kanssa.


Päädyin viikonloppuna punnitsemaan aktiivisia jämälankoja, koska totesin, että sen avulla voin seurata tarkemmin niiden kulutusta. Kuukausikoosteessa tai ehkä pidemmän aikavälin koosteessa voisin palata siihen ja tarkistella, että miten ovat kuluneet. Viime aikoina on ollut myös mielessä aika paljon jämälankamalleja. Mulla on vain se "huono" tapa, että otan usein turvalangaksi jonkin neutraalin langan. Tai eihän se sinänsä huono tapa ole, mutta siinä tavallaan kuluu sitä tavallista kerääkin ja monesti se kerä on vielä valkoinen tai muu, jota voisi neuloa muutenkin. Yhteisneulontasukissakin otin valkoisen turvalangaksi, ja nyt huomaan, kuinka tarvitsen sitä valkoista muihin töihin :D Ehkä voisi seuraavaksi neuloa kokonaan jämälangoilla, jotta ne kuluisivat nopeammin.

 

Suuremmille jämälankapalloille on säilytysratkaisuna tuollainen laatikko. Niistä yritän neuloa useamminkin, jotta kaikki mahtuisivat siihen paremmin. Eräs yhteisneulonta toteutuu nyt jämälangoilla ja toivonkin, että ensimmäinen sukka on pian valmis, jotta näkee valmiin työn kunnolla sekä saa vapautettua sen valkoisen langan. Tämä yhteisneulonta on myös aiheuttanut alussa hieman päänvaivaa, alkuvaiheilla päädyin nimittäin useampaan kertaan purkamaankin työn. Sen jälkeen totesin itselleni, että nyt mennään fiilispohjalla ja ensimmäisellä idealla, muuten ei tule valmista ikinä! :D Sillä tiellä ollaan edelleen. Kokosin  omia vinkkejä jämälankasukkiin, varsinkin sellaisiin pieniin keriin:

** parin rivit raidat 

** joka toinen silmukka eri värillä

** kärki ja/tai resori samoilla/samantapaisilla väreillä

Yksi muu vinkki jämälankoihin:

** virkatut leikkiruoat 

Viimeisimpään vinkkiin liittyen täytyy kyllä myös todeta, että virkattuihin leikkiruokiin saa kyllä kivasti upotettua pieniä lankakeriä ja saajakaan ei vaadi täydellisyyttä. Oma lempityö ei kuitenkaan ole virkatut leikkiruoat, mutta kyllä niitä nyt virkkasi jämälankojen tuhoamisen toivossa ja lapsen mieliksi. Esimerkiksi keksit tulivat ihan supernopeasti. Tarvittiin vain monivärinen ruskea kerä, josta virkkasin ympyröitä :D 

Mikä on sinun suosikkijämälankatyösi?

4 kommenttia:

 1. Kunhan keritään -podcastin rouvat olivat bonganneet kirpputorilla ison lasipurkin, jossa oli jämälankakeriä ja se oli hintalapussa nimetty: sisustuspalloja :) Sinulla on sitten sisustuspallot jäätelörasioissa. Minulla ne ovat parissa isossa lasipurkissa ja kahdessa pahvilaatikossa, samanpaksuiset keskenään (ja vahvikkeelliset ja vahvikkeettomat haluaisin pitää erillään) lisäksi olen kerinyt mukaan vyötteen, jotta tiedän mitä lankaa ko jämä on. T: Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, siellä jo jämälangat lasipurkeissa! Totta tosiaan, voisi kirppareilta metsästää sellaisia lasipurkkeja, kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Hei! Minun viimeisimmät jämälankatyöt ovat torkkupeitto, koiranalusta ja lankakeräkranssi:) Minun sisäinen itara nauttii kun keksii jotakin kivoja juttuja jämälangoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja ideoita! Joo, se on kyllä parasta kun saa ideoitua jämälangoista! Tuo kranssi on niin kiva idea, mä tein myös kans sellaisen vuosia sitten!

   Poista