Lainasin kirjastosta Kesä/2021 Laine-lehden, ja huomasin lehdessä kivan artikkelin neulomisesta ja sen hyödyistä. Artikkeli on otsikoitu Neulo aivosi vahvemmiksi ja alempana kysymys Miten langalla ja puikoilla voi kehittää kognitiivisia kykyjään?
Me neulojat tietenkin tiedämme jo neulomisen hyödyistä, mutta jotain uuttakin artikkelissa oli. Nimittäin neulominen aktivoi eri aivolohkoja, stimuloi yhteyksiä hermosolujen välillä ja näin kehittää kognitiivisia kykyjä kuten oppimista, ongelmanratkaisua ja keskittymistä. Nämähän ovat oikeastaan kaikille hyödyllisiä toimintoja kaikessa tässä digiviidakossa, mitä ympärillämme on. Olen myös huomannut, että neulojat ovat ongelmanratkaisijoita, sillä monesti katsoessa esimerkiksi jotain neulekanavaa youtubesta, niin ei voi kuin ihmetellä, kuinka joku on keksinyt jonkin kivan ratkaisun johonkin neulepulmaan. Lisäksi minusta neulojat ovat hyvin kekseliäitä, sillä kaikkea kivaa sitä aina keksitään ongelmanratkaisun yhteydessä. Neulojat kokevat myös sinnikyyttä, joustavuutta ja ovat sisukkaita. Nimittäin neuletyön purkaminen ja uudelleen aloittaminen opettaa näitä. Kuinka lähestymme haasteita ja selviydymme pettymyksistä, ihan hyviä ominaisuuksia tähän päivään.
Neulomista on käytetty terapiamuotona ja se on varmasti meille kaikille neulojille jonkinlaista terapiaa. Neulominen auttaa parantamaan itsetuntoa ja vähentää ahdistusta. Myönnän itsekin, että kun jokin asia ahdistaa enemmän tai vähemmän, saatan tarttua puikkoihin ja/tai luon jotain uusia neulesuunnitelmia. Jossain vaiheessa tietty kaava toistui: aina kun lapsi oli kipeänä kotona, minä loin jonkin uuden mallin. Ei hän onneksi ole paljon kipeänä ollut, mutta kai sitä halusi silloin olla jotenkin aikaansaava jollain tasolla ja halusin luoda uutta. Lapsen sairastuminen ei ollut toki mitenkään ahdistavaa, jännästi tuli vain luotua tällainen omanlainen kaava niihin tilanteisiin. Mutta kaikissa erilaisissa ja monenlaisissa elämän tilanteissa sitä tarttuu puikkoihin.
Neulominen auttaa myös kivun lievityksessä. Keskittyminen neulomiseen vie huomion pois kivuista ja ikävistä tunteista. Neulominen vapauttaa serotoniinin vapautumista ja tuo hyvää mieltä ja toimii samalla luonnon omana kipulääkkeenä. Neulominen tuo myös lisäksi positiivisia asioita aivoille ja aivotoiminnalle. Vaikka ihminen on vanhempi, niin aivot voivat edelleen muokkaantua ja kehittyä silloinkin. Sitä kutsutaan neuroplastisuudeksi. Kun me neulomme, käytämme monia aivotoimintoja: suunnitellaan toimintaa, keskitymme, käsittelemme tunto- ja näköhavaintoja, harjoitamme muistia ja tarkkuutta ja ajoitamme liikkeitämme oikein. Nämä stimuloivat yhteyksiä hermosolujen välillä.
Artikkeli loppuu oikeastaan siihen, että kirjoittaja kysyy retorisesti lanseerataan yhdessä "aivot kuntoon neulomalla" -kampanja. Kyllä, kannatan, ja kannustan kaikkia neulomaan ja opettelemaan sen myötä uusia asioita ja uusia taitoja. Neulominen kunniaan ja pidetään puikot heilumassa, vaikka kesä tuleekin!
Ehkä tähän voisin lisätä sen, mitä aina välillä osa ihmisistä saattaa kokea neulesomessa. Ekologisuus on tullut myös neulesomeen, ja moni saattaa kokea, että omaa neulomista arvostellaan, jos esimerkiksi neuloo paljon. Jokaisella on varmasti omat syyt neuloa ja missään nimessä minusta kenenkään ei pitäisi arvostella toisten neulomista tai puuttua siihen. Neulomisella on niin paljon muita hyötyjä, että annetaan ihmisten neuloa vaikka kuinka paljon. Kyllä niille neulomuksille on aina ottajia. Neulesome ja neulominen on kuitenkin niin kiva ja positiivinen paikka ja pidetään se sellaisena! <3
Oikein kiva artikkeli neulomisen hyödyistä - niin kiva, että halusin jakaa neulomisen ilosanomaa!
Tuliko sinulle uutta tietoa neulomisesta?
PS: 3 x Pirteät palmikkosukat ovat vielä alennuksessa Lankajengissä.
Ehkä olen lukenut tuon saman jutun, tai sitten muistan muuten vaan neulomisen positiiviset vaikutukset aivotoimintaan. Jos on menossa "aivoton" työ, esim. sukka, niin aivot lepäävät. Haastava, esim. kaaviota seuraava työ taas haastaa aivoja ja parantaa avaruudellista hahmottamista.
VastaaPoistaJoo, kiva artikkeli. :)
Poista