tiistai 14. toukokuuta 2024

Resepti: Helpot ja sokerittomat donitsit

Tämä resepti tuli keksittyä hieman vähän niin kuin vahingossa. Leivoin Annin uunissa reseptillä sokerittomia donitseja ja ne ovat hyviä ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Olin aikeissa leipoa niitä toiseen kertaan, mutta meillä ei ollutkaan ihan kaikkia ainesosia, joten sain olla luova ja soveltaa. Itse asiassa alkuperäinen idea lähti siitä, että muutan jauhojen suhdetta niin, että kaurajauhoja tulee enemmän ja toimisiko resepti oikeastaan kokonaan kaurajauhoilla.

Ainesosat:

1,5 dl kaurajauhoja

1 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai voi kokeilla myös kokonaan kaurajauhoilla, eli 2,5 dl kaurajauhoja)

1 tl leivinjauhetta

kardemummaa

kanelia

1 dl Bonnen omena-päärynä-vaniljasose (Käy myös esimerkiksi pelkkä omenasose tai päärynäsose, tosin tuo uutuus sose antaa kivan makuvivahteen donitseihin)

1 dl maitoa 

0,5 dl sulatettu voi / öljy

1 kananmuna

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon omena-päärynä-vaniljasose, maito ja lopuksi rasva ja kananmuna. Sekoita ainekset keskenään ja asettele seos donitsipellin koloihin. Paista 200 astetta, 10-15 minuuttia kunnes donitsit ovat kypsiä.

Anna jäähtyä donitsien rauhassa ja koristele ne jäähtyneenä. Me koristeltiin donitsit sokerittomaan suklaaseen ja strösseleihin, mutta koristella voi esimerkiksi kookoshiutaleilla tai marjajauheella. Alkuperäisessä reseptissä oli taatelikinuskin ohje ja sekin kuulostaa hyvältä. Siihen tuli taateleita ja kaurajuomaa.

Näistä tuli ihan superhyviä ja pakkohan näitä on tehdä vielä toistekin. Tällä reseptillä tuli noin 9 kpl sellaisia donitsipellin kokoisia donitseja. Donitsit tuoksuivat uunista otettaessa todella ihanalta, se varmaan johtui tuosta Bonnen uudesta soseesta. Jos sitä ei löydy kaupasta, niin voi käyttää ihan pelkkää omenasosettakin tai päärynäsosetta. Näissä soseissa kannattaa olla tarkkana, että käyttää sellaista, joissa ei ole lisättyä valkoista sokeria. 

Resepti on myös testattu kokonaan kaurajauhoilla eli voi myös laittaa koko jauhomäärän kaurajauhoilla. Donitsit kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ja sitten irrottaa varovasti pellistä. Ne pysyvät koossa myös kaurajauhoilla ja jatkossa teemmekin nämä niin. 

Oletko sinä koskaan leiponut donitseja? Munkkien paistaminen kuulostaa jotenkin hirveän työläältä ja vaaralliselta sen rasvan takia, ja tuntuu siltä, että ne on parempi jättää tekemättä. Nämä vie kyllä voiton munkeista mennen tullen. Helpot leipoa ja vielä kivemmat syödä, kun ei ole ylimääräistä valkoista sokeria tai vehnää. 

Vaikka vappu meni jo, niin näitä voi leipoa edelleenkin :) Taikina sopinee myös muffinssireseptiksi, ja ne täytyykin myös kokeilla jossain vaiheessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti