keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Fruit Juice matters / Omat lempparit itsetehdyt mehut

Viime viikolla tuli sähköpostiin asiaa Fruit Juice matters -ohjelmasta ja siitä inspiroituneena päätin kirjoittaa itsetehdyistä mehuista. Kyllä, inspiroidun muistakin kuin vain käsityöjutuista :D No siis lähinnä hedelmien ja vihannesten hyödyistä ja kuinka muistaa syödä niitä tarpeellinen määrä päivittäin. Tässä postauksessa kerron omat vinkkini siihen sekä omat lempparit itsetehdyistä mehuista. Kerroin jo aiemmin itsetehdyistä mehuista täällä postauksessa. Meille tuli mehulinko erään työpaikkani myötä ja voi kyllä, se on ollut ihan hyödyllinen ostos. Kyllä se toki välillä viettää lomaa, mutta sitten kuten myös ihmisillä niin mehulingoillakin on kiireajat :D Ja nyt on ollut taas pientä kiirettä havaittavissa. Jotenkin se mehulingon kiire tulee aina syksyisin. Itsetehdyt mehut ovat kyllä parasta mitä tiedän, ja siksi niitä pitäisi suosia enemmän. Nykyäänhän on myös kaupoissa sellaisia koneita, joilla voi puristaa appelsiineista mehun ja ostaa sen.

Luulen, että monilla saattaa mehulingon hankkiminen tyssätä siihen, että markkinoilla on liian paljon malleja ja sitten sitä ihmiset alkavat miettiä liikaa mikä sopivin yms. Nyt sen kerron: ihan sillä perusmallillakin pärjää ja voi aloittaa ihan yksinkertaisesta mallista. Tärkeintä on minusta helppokäyttöisyys ja tiskikonesopivuus. Jos laite on liian vaikea käyttää, se jää käyttämättä. Sen takia lingon pitää olla helppokäyttöinen ja mielellään tiskikonesopiva. Kerron myös toisen totuuden: kyllä, siitä tulee tiskiä ja joka käyttökerran jälkeen se on pestävä joko koneessa tai käsin. Tämänkin takia sen on oltava helposti pestävä. Mutta salaisuus on tietenkin se, että kun saat rutiinin mehujen tekemisestä, niin se tiskin määräkään ei haittaa. Meillä osia ei ole pesty ollenkaan tiskikoneessa, vaikka sinne ne kyllä voisi laittaa. Jos mehuja tehdään päivittäin ja tiskikonetta ei kuitenkaan päivittäin, niin yhtälössä on erisuuri merkki eli se, ettet voisi tehdä mehuja päivittäin. Niinpä olen priorisoinut sen, että mehuja on saatavilla päivittäin, mutta osat tiskataan käsin ja rehellisesti siihen menee max 10 minuuttia. Olen ottanut tavaksi pestä osat heti käytön jälkeen (ennen mehun juomista) niin näin ne ovat aina tiskattu eivätkä ole jääneet pyörimään likaisina tiskialtaaseen. Tästä kun tekee rutiinin, niin uskon, ettei se tiskaus ole mikään ongelma.

Toinen vinkkini mehujen tekemiseen on se, ja mitä myös Fruit Juice matters -ohjelma korosti: yksinkertaiset ja omat suosikkiainekset. Nykyisin (välillä) liikaa hifistellään myös mehujen suhteen ja eipä sillä, jos tykkäät hifistellä etkä koe sitä ongelmaksi niin hifistele. Mutta jos mietit liikaa mehureseptejä etkä oikein pääse tekemään niitä mehuja, niin valitse 2-3 lemppariainesosaa ja pysy niissä! Aluksi on hyvä pysyä yksinkertaisuudessa ja kokeilla muutamaa ainesosaa. On ihan turha raahata kotiin yli kymmentä ainesosaa ja olet jo turhautunut ennen kuin ainesosat ovat päässeet linkoon. Valitse siis muutama lemppari kasvis/hedelmä ja kokeile niillä. 

Omat suosikkireseptit: 
Omat lemppariainesosat ovat kurkku, omena, appelsiini, inkivääri ja lime/sitruuna. Ja en suinkaan näitä kaikkia käytä yhdessä (vaikka niinkin voisi tehdä toki) vaan aina vaihdellen ja satokauden mukaan laitan 1-3 kerralla. Kun teet aloituksen helpoksi, niin mehustus jatkuu etkä turhaudu liikoihin ainesosamääriin. Tai tee vaikka yhdellä ainesosalla, sekin on sallittua ja ennen kaikkea hyvää! <3

Kurkku
Appelsiini
Kurkku
Omena
Tässä kaksi eniten suosittuani reseptiä. Ja näilläkin pääsee jo pitkälle kun vaihtelee esimerkiksi toista ainesosaa. Jos haluaa jotain pientä maustetta niin lisää inkivääriä tai limeä. Kurkku on hyvä, sillä se on nestettä 90 % eli siitä tulee paljon mehua. Appeksiini on ihan pirteätä ja siitä saa paljon c-vitamiinia. Omena on myös kurkun kanssa hyvä kun tuo makeutta ja nestettä. Jos epäröit, kokeile vaikka näillä! 

Sitten kun nämä alkavat kyllästyttää, niin kokeile enemmän ainesosia, mutta valitse niistäkin ne omat lemppareimmat! Mehustuksen suhteenkin pätee (niinkuin monessa muussakin asiassa) että kokeile! Vain kokeilemalla löydät ne omat lemppariainesosat! Vielä loppuun sanoisin pari kultaista sääntöä:
- yksinkertaista
- kokeile!

 Näillä vinkeillä oikein kokeilunhaluista ja pitkäkestoista mehustusuraa! <3

PS: Bonusvinkki: Lisää mehuun jääpaloja ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti