tiistai 25. helmikuuta 2020

Päivän polttava kysymys: kutoa vai neuloa?

Tämä postausidea lähti, kun selasin blogiani kauas taaksepäin ja löysin tällaisen luonnoksista. Nimittäin käsityöpiireissäkin mielipiteet jakautuvat monien eri asioiden suhteen. Nimittäin termi kutoa ja neuloa. Monet tykkäävät sanoa kutoa ja toiset taas neuloa. Mistä tämä sitten johtuu ja kumpaa itse tykkään käyttää?



Minä käytän molempia termejä. Saatan sanoa ensin, että kudoin eilen illalla seuraavana saatan käyttää termiä neuloa.  Eli itselläni ei ole sinänsä mitään vakiosanaa tai suosikkia. Aikaisemmin käytin kyllä kuitenkin enemmän sanaa kutoa, mutta nnyt saatan käyttää enemmän sanaa neuloa. En tiedä, mistä muutos on johtunut, ehkä siitä, että tuntuu, että enemmistö käyttää sanaa neuloa? Ja siten on ehkä helpompi tarttua itsekin siihen sanaan.

Kodin Kuvalehti kertoo täällä, että mistä moiset termit ovat lähteneet. Jo vuodesta 1800 alkaen käsityöopetuksessa on kuulemma opetettu, että neuloa kun on silloin kun vaate valmistetaan puikoilla ja kutominen liittyy kuulemma kangaspuilla kutomiseen. Murrekin tässä ratkaisee; vaikuttaa siltä, että karkeasti Suomen länsipuoli jakautuu kutomiseen ja itäpuoli neulomiseen. Rajaviivahan on tietenkin häilyvä, ettei sitä voida ihan suoraan jakaa. Tämänkään perusteella en osaa sanoa, että kumpaa minun pitäisi käyttää. Todennäköisesti syntymäpaikkakuntani kääntyisi kutomisen puoleen. Kieltämättä nyt kun tässä alkaa pohtia sanojen merkitystä, niin kutominen kuulostaa ehkä luontevammalta itselle. Ja neulomisesta tulee mieleen koneompelu ja ompelukoneen neula. Toisaalta kutomisesta tulee mieleen kangaspuilla kutominen.



Suomen kielen lautakunta ja Kielitoimisto ovat sitä mieltä, että villasukkaa voidaan sekä kutoa että neuloa ja harrastepiireissä voidaan siis käyttää kumpaakin termiä. Ammattikäytössä pitäisi kuulemma käyttää neuloa. No oli se sitten niin tai näin, niin minusta sillä ei nyt pitäisi olla suurta väliä kumpaa käyttää. Pääasia, että puikot kilisevat ja taidetta syntyy :D

Miten on; kumpaa termiä sinä käytät?


2 kommenttia:

  1. Käytän molempia ihan sujuvasti ja sekaisin vaikka samassa keskustelussakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin mäkin :) Vaikka jotenkin nyt tuntuu että on alkanut käyttää ehkä neuloa enemmän... :)

      Poista