maanantai 10. helmikuuta 2020

Ystävänviikko: miten torjua yksinäisyyttä?

Tämän postauksen idean sain eilen ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Tällä viikolla vietetään nimittäin ystävänpäivää ja monissa paikoissa teemaksi on muodostunut Ystävänviikko. Jokainen päivä voi toki olla ystävänpäivä, eikä ystäviä saisi milloinkaan unohtaa, mutta korostetaan ystävien merkitystä ainakin tällä viikolla. Alunperin 14.2 on ollut nimenomaan ystävien päivä, mutta viime aikoina siitä on muodostunut ehkä enemmän rakastavaisten / tyttö- ja poikaystävien / rakkauden päivä. Eikä siinäkään mitään pahaa ole, pääasia, että muistat jotain ihmistä tuona päivänä <3. Jos minulta kysytään, niin jokainen päiväkin voisi olla ystävänpäivä ja näin periaatteessa pitäisikin olla. Ystävälle voisi lähettää ihan randomina päivänä kortin tai viestin ja kysyä miten sinä voit. Ei pidä siis myöskään unohtaa näitä ex tempore yllätyksiä tai kuulumisten kyselyitä. Mutta tämän viikon perjantaina voit tehdä sen ainakin hyvällä syyllä, kun on ystävänpäivä. 



Halusin myös tuoda esiin tärkeän teeman: yksinäisyys. Nimittäin jokaisessa ikäryhmässä koetaan yksinäisyyttä. Päiväkodissa lapset saattavat kokea yksinäisyyttä, jos samanikäistä leikkiseuraa ei ole tarjolla, vanhus saattaa kokea yksinäisyyttä kotona, äiti vauvan kanssa kotona kokee yksinäisyyttä, sinkku kokee yksinäisyyttä ja kuka nyt milloinkin missä elämäntilanteessa saattaa kokea yksinäisyyttä. Miten tätä yksinäisyyttä sitten voisi torjua ja mitä juuri sinä voisit tehdä asialle? Listaan tuonne loppuun omia vinkkejä. 

Sosiaalinen media on jännä ilmiö, sillä sen on pitänyt lähentää ihmisiä, mutta onkin käynyt päinvastoin, se on loitontanut ihmisiä. Ainakin osittain. Jokainen on vähän niinku siinä omassa elämänkuplassa eikä aina jaksa uhrata aikaa uusien ihmisten tutustumiselle. Ja sekin on ihan okei. On ihan ok olla myös tutustumatta uusiin ihmisiin, jos juuri sinä hetkenä ei jaksa. Mutta on myös ihan kiva huomioida se viereinen äiti leikkipuistossa, juuri muuttanut naapuri, samaa lenkkipolkua kiertävä lenkkeilijä, kahvilassa vieressä istuva tai mikä ikinä.  Et voi ikinä tietää, kuinka se pieni tervehdys piristää vieressä olevaa henkilöä. Etkä muuten menetä mitään, jos sanot hei naapurillesi, tervehdit kassaa, autat avun tarpeessa olevaa tai mitä ikinä elämänpolullasi tuleekaan vastaan. Maailman kaivataan enemmän iloisuutta, positiivisuutta, energisyyttä ja ystävällisyyttä.



Luin helmikuussa erään kirjan, joka oli paras tämän vuotisista luetuista kirjoista  ja herätti todella paljon ajatuksia, niin sen pohjalta ajattelin nyt listata vinkkejä. Kirjasta lisää myöhemmin kuukauden kirjakoosteessa, mutta nyt vinkkeihin:

** Poikkea rutiineista. Tee jotain ex temporea joka viikko / päivä / kuukausi. Sillä tekemällä uusia asioita, saamme uusia kokemuksia ja emme koskaan tiedä, ketä tapaamme, kun teemme jotain ex temporea.

** Laita älypuhelin taskuun / laukkuun jollain bussimatkalla ja tarkkaile ihmisiä ja ympäristöä. Liian paljon busseissa ja juneissa ihmiset tuijottavat sitä omaa puhelinta, mutta mitä jos joku aamu työmatkalla puhelin olisikin taskussa ja katselisit ikkunasta ulos tai juttelisit vieruskaverin kanssa? Teemme 10 työmatkaa viikossa ja jos yhdellä niistä aamulla tai illalla emme katsokaan puhelinta, niin jäämmekö jostain paitsi? En usko, ja juuri silloin voimme kokea jotain ihan muuta. Kokeile! Jos oikein innostut, niin valitse kokonainen päivä, jolloin et aamulla etkä illalla katso puhelinta työmatkoilla.

** Tervehdi ja ala juttelemaan uudelle ihmiselle sopivassa tilanteessa. Oli se tilanne sitten leikkipuisto, kauppa tai kauppakeskus, museo tai mikä ikinä. Aloita juttelu tervehtimällä. Et muuten menetä mitään.

** Tee hyväntekeväisyyttä. Sormustin -blogissa on hyviä vinkkejä käsityöharrastajan hyväntekeväisyyteen. Vinkit ovat ehkä enemmänkin käsityöharrastajalle, mutta jos ompeleminen tai neulominen on juttusi, niin kurkkaa vinkit. Ihmiset tekevät jo nyt todella paljon hyväntekeväisyyttä, mutta lisääkin voimme tehdä. Ja hyväntekeväisyys voi myös yhdistää, et voi tietää, jos vaikka löydät uuden ystävän jostain hyväntekeväisyystapahtumasta tms. Hyväntekeväisyydestä saat myös itsellesi hyvän mielen! 

Kerro kommenttiboksissa omat vinkkisi yksinäisyyden torjumiseen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti