tiistai 26. joulukuuta 2023

Kirjavinkki: Jay Lewis Yöstä valoon

Nyt seuraa vähän erilainen kirjavinkki ja oikein sopiva tänne joulun välipäiviin. Tämä blogi ei ole keskittynyt musiikkiin tai keikkoihin, mutta toki nekin ovat luontaisesti ainakin olleet joskus elämässäni hyvinkin paljon. Musiikkia nyt toki kuuntelee, jos ei päivittäin niin vähintäänkin viikottain ja ainakin juoksulenkeillä. Jossain vaiheessa tänä vuonna muistin tai näin jossain somessa tämän kirjan. Olen ollut Yö-fani ja jollain tasolla olen edelleenkin, mutta asiat elämässä muuttuvat tai vaihtavat hetkellisesti paikkaa eikä keikoilla ole enää niin paljon sijaa. Eikä Yökään nyt enää ole se sama kokoonpano. Mutta ainakin vuoteen 2016 asti Yö oli yksi lempibändeistäni (on edelleen!) ja muistan kyllä aina Espoon keikan. Tuo jäikin sitten historialliseksi, sillä sen jälkeen asiat muuttuivat. Kaikki muisto Ollille, vaikka erottaminen tekstiviestein ilman syitä ja keskusteluita on aina väärin. 


Kirjan nimi on aivan mahtava. Kirja ei keskity pelkästään Yöhön vaan Jay Lewisin elämään - onhan kyseessä omaelämäkerta. Jay tai Juki on ollut aina suosikkini Yössä ja Jukin soolobiiseistä keikoilla on vain lämpimiä muistoja. Deadline on edelleen paras biisi <3 En ole kuitenkaan tiennyt Jukin elämästä pahemmin mitään. Siksi tämä kirja oli mielenkiintoista luettavaa. Kirjassa toki sivutaan Yön aikaisia tapahtumia ja myös Yöstä erottamista. Kirja kertoo aika rehellisesti Jukin tuntemuksia, kun on tullut erotetuksi tekstiviestillä. Tai ainakin minulle tuli kirjasta rehellinen ja tavanomainen kuvaus Jukin elämän eri vaiheista Ei asioiden glorifiointia, ei vähättelyä vaan rehellistä kertomusta omasta elämästä. Itselle tuli paljon uutta tietoa ja välillä kaikki asiat eivät nyt niin paljon kiinnostaneet. Yö-fanina tietenkin kiinnosti tuo erottaminen ja miten se kerrotaan kirjassa. No, mitään draamaa on turha etsiä kirjasta vaan rehellistä puhetta mm. miltä asiat on tuntuneet ja miten asiat tapahtuivat. Mitään totuutta siitä on ehkä turha etsiä  ja varmaan vain asianosaiset tietävät koko totuuden, mutta uskon kyllä, että kirjassa on myös se totuus ainakin noin 95 %: sti. Pienillä teoilla on suuri vaikutus ihmisen elämään. Aina sitä ei tajua, kuinka jokin asia voi vaikuttaa paljonkin jonkin ihmisen elämään. Kuten esimerkiksi se, mitä erottaminen on aiheuttanut henkisesti. Nämä kun eivät tule mediasta selville ja toimittajat kirjoittavat juttunsa miten haluavat. Siksi elämäkerroista saa niin paljon enemmän. 

Suosittelen kirjaa ainakin Yö-faneille, vaikka ehkä kaikki fanit ovat tämän kirjan jo lukeneet. Kirja on ilmestynyt vuonna 2019 ja itseltä se on mennyt vähän ohi silloin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Lainasin kirjan kirjastosta ja ihan kuukaudessa en ehtinyt lukemaan vaan piti uusia useampaan kertaan, mutta mitään jonoa kirjaan ei enää ollut. 

Tällainen vähän erilaisempi kirja välillä. Luetko sinä elämäkertoja? 

6 kommenttia:

 1. Jonkin verran olen elämänkertoja lukenut esim. Michelle Obaman kirjan, Milana Misicin elämästä Laila Kinnusen tyttärenä kertovan kirjan ja vielä Panu Rajalan tilityksen avioliitostaan Katri Helenan kanssa. Tässä viimeksi mainitussa oli kyllä vähän tirkistelyn makua, mutta nuo kaksi ensin mainittua olivat oikein mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan mitään noita mainittuja lukenut paitsi tuo Obama on ollut listalla jo pitkään.

   Poista
 2. Enpäs heti tajunnut kenestä tämä kirja kertoi, mutta selvisihän se kun luki eteenpäin tekstiäsi👍Minä olen lukenut joitakin elämänkertoja, mutta en varmaankaan kaikkia muista. Marilyn Monroesta luin jonkin, mutta en mene vannomaan että oli elämäkerta ja Samu Haberin luin. Mitähän muita?…..t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samu Haberin elämäkerta oli huippu ja ihana! Taisin kuunnella sen ennätysnopeasti kun siihen jäi niin koukkuun. Yleensä en lue/kuuntele toiseen kertaan kirjoja mutta tuon Samun voisi lukea/kuunnella.

   Poista
 3. Tosi vähän tulee luettua elämäkertoja, viimeksi varmaan Elisabeth Rehnin, kun äiti oli sen joskus ostanut. Ehkä tälläkin saralla voisi löytyä kiinnostavaa luettavaa, vaikka yleensä olenkin enemmän dekkarien ja kevyen humoristisen romantiikan ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Äänikirjat ovat tehneet itselle sen, että olen kuunnellut niitä enemmän nykyisin. Parempi sekin kait kuin ei ollenkaan. Nyt tosin yritän lukea enemmän kirjoja vaikka jääkin monia kivoja lukematta tai lukulista on todella pitkä.

   Poista