tiistai 5. joulukuuta 2023

Reseptikirjavinkki: Rakas herkkusuu

Tätä kirjaa olin odottanut, sillä mikään ei ole parempaa kuin nämä ilman lisättyä sokeria olevat herkut. Pakko tunnustaa, että leivon nykyisin oikeastaan aina ilman valkoista sokeria ja monesti vielä ilman vehnäjauhoja. En edes muista, milloin viimeksi olisi leiponut esimerkiksi ns. tavallisen täytekakun. Siksi tämä kirja tulee varmasti isoon käyttöön meillä. 

Kirja saatu arvostelukappaleena.

Kirja on todella kattava ja tästä kirjasta menee moni resepti kokeiluun. Olen aiemmin kokeillut Annin resepteistä mm. lapsen vappudonitseja ja ne oli aivan superhyviä. Veikkaan, etten enää tarvitse muita leivontakirjoja kuin tämän. :) Ihan kaikkia reseptejä en ehtinyt tähän postaukseen kokeilla, mutta muutamia kyllä ja halusinkin kokeilla ensin ennen kuin kirjoitan kirjasta mitään. Kivaa oli, että kirjassa on myös muutamia suolaisia leivonnaisia. Niistä ensimmäisenä menikin testiin yön yli sämpylät. Näitä olen kyllä tehnyt paljonkin eri resepteillä, mutta pitihän se nyt Annin versiokin kokeilla. Tämä on perusvarma resepti, kun haluaa lämpimiä sämpylöitä. Jos taikinan tekee aamulla jääkaappiin, niin iltapalaksi saa sämpylöitä. Monesti oikeastaan teemme juuri näin, eikä enää yön yli. Vaikka onhan ne tuoreet sämpylät aamullakin hyviä. Resepti oli juuri sopivan kokoinen yhden kerran annokseen perheelle.

Toinen suosikkini on marjacookiet. Tässä on käytetty kookossokeria, eli täysin sokeriton resepti ei ole. Nämä oli ihan superhyviä. Meillä ei tosin leivontahetkellä ollut täysjyvävehnäjauhoja, mutta korvasin määrän 50-50 kaurajauhoilla ja tavallisilla vehnäjauhoilla. Kaurajauhoihin sellainen vinkki, että ne saa, kun hienontaa kaurahiutaleet sauvasekottimessa tai muussa laitteessa. Teen oikeastaan aina näin nykyisin, kun tarvitaan kaurajauhoja eli riittää, kun omistat kaurahiutaleita. Näissä kokeilin vielä sellaistakin jauhosuhdetta kuin 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl kaurajauhoja ja 1 dl täysjyvävehnäjauhoja ja se on ehkä se suhde, jolla jatkan näiden leipomista. Myös suhde 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 1,5 dl kaurajauhoja on aika vakkari tulevaisuudessa näissä kekseissä. Keksit eivät ensin mainitulla määrällä olleet liian pehmeitä ja pysyivät hyvin koossa. Keksit tuli kokeiltua myös puolukoilla eli päälle voi laittaa lähes mitä tahansa marjoja. Näitä leivon taas huomiseksi Itsenäisyyspäiväksi! 

Kirjassa on täytekakkupohja ilman valkoista sokeria. Tätä olen kokeillut Annin nettisivuilla olevalla reseptillä, mutta nyt täytyy todeta, ettei se onnistunut itsellä ollenkaan. Tein varmaan jotain väärin tai jokinhan siinä meni pieleen. Mutta varmaan vaatisi vain uuden kokeilun ja harjoittelun ja aion kyllä kokeilla kirjan täytekakkupohjaakin. Nykyisin teen kakut @terveellisetherkut -tilin reseptillä ja ovat aina maistuneet kaikille. Siinä on käytetty kookossokeria eli täysin sokeriton kakku ei ole. Kolmas resepti, jota kokeilin, oli browniet. Niiden tekeminen oli ihan superhelppoa, meillä ei tosin ollut ihan kaikkea vaadittavaa ainesosaa (kuten hunaja ja vanilja) mutta jätin ne pois. Lisäksi korvasin peanut butter levitteen Foodinin Herkutella levitteellä ja tuli ihan superhyviä. Veikkaan, että tämäkin brownie resepti jää käyttöön. Nämä oli parhaimmillaan samana päivänä tai päivä leipomisen jälkeen. 

Muita reseptejä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan kirjasta, mutta kokeiluun menee ainakin:

** Porkkanakakku

** Suklaapiirakka

** Omenapiirakka

Ja varmasti myös paljon muitakin. Kirjassa on muuten kiva pieni pannarivinkki. Muffinssipellin pohjalle kun laittaa pannaritaikinaa niin saa sellaisia pieniä pannareita, jotka ovat taaperoikäiselle lapselle juuri sopivan kokoista sormisyötävää. Lisäksi kirjassa on muutama joululeivonnainen eli joulutortut ja piparit eli näissäkään ei muistaakseni ole valkoista sokeria. Näitä on aivan pakko kokeilla vielä täksi jouluksi.

Kaiken kaikkiaan kiva kirja ja tästä kirjasta tulee kyllä kokeiltua reseptejä. Nykyisin leivonta-aika on vaan ehkä hieman kortilla, niin aina ei ehdi kokeilemaan useampia reseptejä. Onneksi reseptit eivät vanhene, niin ehtii kokeilla tulevina vuosinakin näitä. Suosittelen lainaamaan vaikka kirjan kirjastosta tai selaamaan kaupassa, niin saa kivoja reseptivinkkejä ja terveellisempään makuun. Kirja on myös hyvä lahjavinkki joululahjaksi!

Tätä kirjaa on myös ihana selailla ja huomaan, että se eksyy käteen aika usein. Kirjassa on erilaisia muffinssireseptejä ja niitä myös tulee kokeiltua tulevaisuudessa. Kirja on kivan monipuolinen reseptikirja! 

Oletko sinä tutustunut Rakas Herkkusuu -kirjaan? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti